Afrykanie lepiej odczuwają gorycz

Dzięki swoim genom mieszkańcy Afryki mają zmysł smaku bardziej czuły niż słynący z dobrej kuchni Francuzi czy mieszkańcy Azji - przynajmniej gdy chodzi o gorzki smak - informuje "New Scientist".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dzięki swoim genom mieszkańcy Afryki mają zmysł smaku bardziej czuły niż słynący z dobrej kuchni Francuzi czy mieszkańcy Azji - przynajmniej gdy chodzi o gorzki smak - informuje „New Scientist".

Badania przeprowadzone przez Sarah Tishkoff z University of Pennsylvania wśród licznych populacji Kenii i Kamerunu wykazały dużą różnorodność genów odpowiedzialnych za odczuwanie gorzkiego smaku. Oznacza to, że w populacji występuje większa zmienność jego wyczuwania.

U Europejczyków i Azjatów występują zwykle tylko dwie formy genu TAS2R38, który pozwala wykrywać gorzki fenylotiomocznik (PTC) oraz zbliżone do niego smakiem substancje, które występują w warzywach takich jak brokuły bądź brukselka.

Naukowcy podawali przedstawicielom plemion łowieckich i pasterskich rozcieńczone roztwory gorzkich substancji - stopniowo coraz mocniejsze - i notowali, kiedy zaczną pluć z obrzydzeniem.

Okazało się, że pod względem rozróżniania różnych roztworów Afrykanie wykazali się bardziej zróżnicowanym wyczuciem smaku niż Azjaci czy Europejczycy, zaś ich gen TAS2R38 występował w większej liczbie odmian niż w innych populacjach. Być może dawało to w przeszłości przewagę ewolucyjną, na przykład pozwalając lepiej rozpoznawać dojrzałe, jadalne rośliny.

(PAP)

fot. bandita/CC

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja