Afrykanie lepiej odczuwają gorycz
Dzięki swoim genom mieszkańcy Afryki mają zmysł smaku bardziej czuły niż słynący z dobrej kuchni Francuzi czy mieszkańcy Azji - przynajmniej gdy chodzi o gorzki smak - informuje "New Scientist".
Dzięki swoim genom mieszkańcy Afryki mają zmysł smaku bardziej czuły niż słynący z dobrej kuchni Francuzi czy mieszkańcy Azji - przynajmniej gdy chodzi o gorzki smak - informuje „New Scientist".
Badania przeprowadzone przez Sarah Tishkoff z University of Pennsylvania wśród licznych populacji Kenii i Kamerunu wykazały dużą różnorodność genów odpowiedzialnych za odczuwanie gorzkiego smaku. Oznacza to, że w populacji występuje większa zmienność jego wyczuwania.
U Europejczyków i Azjatów występują zwykle tylko dwie formy genu TAS2R38, który pozwala wykrywać gorzki fenylotiomocznik (PTC) oraz zbliżone do niego smakiem substancje, które występują w warzywach takich jak brokuły bądź brukselka.
Naukowcy podawali przedstawicielom plemion łowieckich i pasterskich rozcieńczone roztwory gorzkich substancji - stopniowo coraz mocniejsze - i notowali, kiedy zaczną pluć z obrzydzeniem.
Okazało się, że pod względem rozróżniania różnych roztworów Afrykanie wykazali się bardziej zróżnicowanym wyczuciem smaku niż Azjaci czy Europejczycy, zaś ich gen TAS2R38 występował w większej liczbie odmian niż w innych populacjach. Być może dawało to w przeszłości przewagę ewolucyjną, na przykład pozwalając lepiej rozpoznawać dojrzałe, jadalne rośliny.
(PAP)
fot. bandita/CC