Prawoślaz lekarski
Roślina od lat jest wykorzystywana jako środek leczniczy w chorobach górnych dróg oddechowych. Prawoślaz działa przeciwkaszlowo, łagodząco, osłaniająco. Ma właściwości przeciwzapalne i pobudza wydzielanie śluzu, przez co ułatwia odkrztuszanie. Znane jest także jego działanie regulujące pracę przewodu pokarmowego. Prawoślaz, a ściślej jego korzeń, był też tradycyjnym składnikiem cukierków marshmallows - teraz zamiast niego stosuje się żelatynę. Sproszkowane korzenie podgrzewane z cukrem tworzą delikatną, słodką masę, którą możemy sami przyrządzić. Zawierają skrobię, pektyny, asparaginę, sole mineralne, garbniki i betainę.
Na chrypkę, kaszel i stany zapalne gardła pomoże napar z prawoślazu - przyrządzimy go, półtorej łyżki suszonego surowca zalewając szklanką wrzątku i odstawiając pod przykryciem na ok. 30 minut. Odcedzić i pić po 1/3 szklanki trzy razy dziennie. Na zimowe infekcje warto także pić herbatkę z prawoślazu.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl