Tarta z gruszką i serem camembert
Tarta to nic innego jak kruche lub francuskie ciasto ze słonym czy słodkim nadzieniem. Można je przyrządzić z większości produktów, które mamy w lodówce. Sprawdzi się doskonale zarówno na obiad, kolację czy podwieczorek. Wygląda bardzo efektownie i jest prosta w przygotowaniu danie. Andrzej Polan zaprezentował ciekawe przepisy na zimowe tarty. Wśród jego propozycji znalazła się wytrawna tarta z gruszkami oraz ricottą i camembertem, tarta z cebulą oraz w wersji słodkiej - z konfiturą morelową.
Andrzej Polan zaprezentował ciekawe przepisy na zimowe tarty. Wśród jego propozycji znalazła się wytrawna tarta z gruszkami oraz ricottą i camembertem, tarta z cebulą oraz w wersji słodkiej - z konfiturą morelową.
Zobaczcie przepis na tartę z gruszką i camembertem na spodzie z krakersów.
Składniki:
300 g mąki, 200 g masła, 3 żółtka, 100 g słonych krakersów, szczypta cukru, 0.5 kg puree z gruszki, 0.5 kg sera ricotta, 200 g masła, 8 jajek, 0.5 kg sera camembert, czarny pieprz, sól, skórka z cytryny.
Sposób przygotowania: Krakersy miksujemy. Masło ucieramy i dodajemy do niego puree z gruszki, jajka oraz ser ricotta. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pokrojony ser camembert. Przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016