Tarta z gruszkami
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 15 dag łuskanych orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki
- proszku do pieczenia
- 3-4 (ok. 70 dag) gruszek
- 1 cytryna
- szczypta soli
Gruszki umyc, obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Wypłukłą stronę gruszek ponacinać i w nacięncia włożyć płatki migdałowe. Owoce skropi sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miękkie masło, mąkę, kakao, mleko i sól. Ucierać na jednolita, gładką i puszystą masę.
Orzechy zmielić i dodac do masy.
Formę do tarty lub tortownice o średnicy 24 cm posmarować masłem. przenieść ciasto, ułożyć na nim połowki gruszek migdałami do góry. Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Wyjąć z formy po całkowitym wystygnieciu.
Przepis dodał użytkownik laseczka19884
Podziel się opinią
Komentarze