Trwa ładowanie...

Suszone żółtka konkurencją dla parmezanu. Możesz przygotować je w domu

Suszone żółtka surowych jajek. Brzmi dziwnie? Być może, ale okazuje się, że jest to możliwe, a w dodatku – ta metoda ma dość pokaźne grono fanów. Jeśli zastanawiasz się, skąd pomysł na suszenie żółtka, oto odpowiedź: jego smak jest niezrównany!

Suszone żółtka jaj smakują jak parmezanSuszone żółtka jaj smakują jak parmezanŹródło: 123RF
dz3mh4j
dz3mh4j

Suszone żółtka – do czego można je wykorzystać

Suszenie żółtka polega na wyciągnięciu z niego wilgoci za pomocą mieszanki cukru i soli oraz długiego suszenia w niskiej temperaturze. W ten sposób zakonserwowane żółtko staje się lekko gumowate w strukturze i ma zdecydowanie postać stałą. Z powodzeniem można je pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie niczym pergamin plasterki.

Czemu ma ten zabieg służyć? Oczywiście wydobyciu wyjątkowego smaku z jajka, a nawet więcej – zintensyfikowaniu go. Suszone żółtko przypomina dojrzewający, twardy ser – np. parmezan – i jest źródłem tzw. umami, zwanego piątym smakiem.

Kogo żmudny proces suszenia żółtek może zachwycić? Z pewnością fanów płynnego, kremowego, tłustego i charakterystycznego smaku żółtka. W tej odsłonie jajko będzie idealnym dodatkiem do makaronów, sałatek, ale też jako wykończenie zup, sosów czy past kanapkowych. Możliwości jest niemal nieskończenie wiele, zresztą wie o tym każdy fan dojrzewających serów, których wiórki czy płatki są idealnym zwieńczeniem… właściwie każdego dania.

Suszone żółtka – jak je przygotować w domu

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2 kg soli (lub 1 kg soli i 1 kg cukru)
dz3mh4j

Czego potrzebujesz:

  • suszarka do grzybów (owoców, warzyw, ziół)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sól lub wymieszaj dokładnie sól z cukrem.
  2. Na dnie dużego pojemnika – najlepiej szczelnie zamykanego pokrywką – wysyp połowę soli/soli z cukrem i za pomocą łyżki zrób 10 wgłębień odpowiadających mniej więcej wielkości żółtek.
  3. W międzyczasie umyj skorupki jaj wodą z delikatnym detergentem (możesz je również sparzyć dodatkowo wrzątkiem).
  4. Oddziel żółtko od białka jajka – każde żółtko przekładaj od razu do wgłębienia w soli.
  5. Gdy wszystkie żółtka wylądują w pojemniku, przysyp je delikatnie pozostałą solą. Następnie zamknij szczelnie pojemnik i przełóż go do lodówki na 7-9 dni.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij żółtka i każde delikatnie przemyj, usuwając w ten sposób nadmiar soli lub soli i cukru.
  7. Wykładaj żółtka na ręcznik papierowy, a następnie przełóż je do suszarki na grzyby – suszenie powinno trwać około 10-20 godzin.
  8. Stopień wysuszenia żółtek należy kontrolować – powinny delikatnie uginać się pod palcem, ale jednocześnie mieć zwartą, zdecydowanie stałą konsystencję.

Tak przygotowane żółtka należy przełożyć do szczelnie zamykanego, szklanego słoja, gdzie mogą spędzić wiele tygodni – oczywiście pod warunkiem, że nie zjesz wszystkich żółtek w przeciągu kilku dni. Ich smak naprawdę może uzależniać!

Białko czy żółtko? Już wiadomo, co jest lepsze dla zdrowia

Zobacz także:

dz3mh4j
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dz3mh4j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dz3mh4j
Więcej tematów