Trwa ładowanie...

Sposób na zmniejszenie kaloryczności ryżu. Naukowcy opracowali prosty sposób

Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu? Jest na to prosty sposób. Wystarczy dodać tylko jeden składnik do gotującej się wody. Idealny dla osób na diecie.

Sposób na zmniejszenie kaloryczności ryżu. Naukowcy opracowali prosty sposóbŹródło: 123RF
d147y5x
d147y5x

Ryż może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale nie jest to najzdrowszy wybór. Naukowcy opracowali sposób na zmniejszenie zawartości kalorii o połowę. Filiżanka ryżu zawiera około 240 kalorii. Jednak problemem nie są kalorie, a zawarta w ryżu skrobia. Badacze argumentowali, że gdyby mogli przekształcić strawną skrobię w odporną, mogłoby to obniżyć liczbę kalorii użytecznych dla ryżu. W przeciwieństwie do trawiennych rodzajów skrobi, odporna skrobia nie ulega rozkładowi w jelicie cienkim, gdzie węglowodany normalnie są metabolizowane do glukozy i innych cukrów prostych, a następnie wchłaniane do krwiobiegu.

Naukowcy przed włożeniem ryżu do wrzątku, dodali olej kokosowy do wody. Po czym gotowali przez 40 minut, a następnie schładzali przez 12 godzin. Po doświadczeniu stwierdzili, że tak ugotowany ryż ma 10 razy więcej opornej skrobi, w porównaniu do normalnego ryżu.

Badania zostały przedstawione w 2015 roku podczas 249. Narodowego Spotkania i Ekspozycji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS). Obejmowały 38 różnych rodzajów ryżu ze Sri Lanki. "Ponieważ otyłość stanowi rosnący problem zdrowotny, szczególnie w wielu krajach rozwijających się, chcieliśmy znaleźć rozwiązanie" - powiedział lider zespołu Sudhair A. James. Po czym dodał: "Odkryliśmy, że zwiększenie stężenia skrobi odpornej na ryż (RS) było nowatorskim sposobem podejścia do problemu. Po przekształceniu węglowodanów w glukozę, wszelkie resztki paliwa zostają przekształcone w węglowodan polisacharydowy zwany glikogenem".

"Twoja wątroba i mięśnie przechowują glikogen w celu uzyskania energii i szybko zmieniają ją z powrotem w glukozę, w razie potrzeby. Problem polega na tym, że nadmiar glukozy, który nie przekształca się w glikogen, kończy się przekształceniem w tłuszcz, co może prowadzić do nadwagi lub otyłości" - wyjaśnił na koniec.

d147y5x
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d147y5x
Więcej tematów