Ile filiżanek kawy możemy pić dziennie? Naukowcy tłumaczą

Czy kawa jest zdrowa? Takie pytanie notorycznie trafia do wyszukiwarki Google. A to dlatego, że napój jest używką i wiele osób boi się jego skutków. Naukowcy tłumaczą, ile można jej pić.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się w XVI wieku.
Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się w XVI wieku. (East News, Fot: imageBROKER,Value Stock Images)
WP

Kawa pod lupę. Tak zdecydowali naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo i 4 400 uczestników poprosili o picie kawy. Jedną, dwie, trzy, a nawet i cztery filiżanki dziennie. Po to, aby zbadać, jaki wpływ ma na organizm. Badania zaskoczyły naukowców, a miłośników kawy odrobinę uspokoiły. Bo okazało się, że nie trzeba rezygnować z małej czarnej, a nawet można sobie pozwolić na więcej.

– W naszych badaniach stwierdziliśmy, że picie większej ilości kawy, niż 3 filiżanki dziennie, zmniejsza ryzyko zwapnień naczyń wieńcowych – tłumaczy Andreia Miranda, autorka badań. Dodaje, że osoby, które piły więcej niż 3 filiżanki miały mniej "zwapniałe tętnice".

Naukowcy przestrzegają jednak, aby nie ryzykować z jej ilością. Trzy to taka optymalna liczba, która nie zaszkodzi, a może nawet zapobiegać niektórym chorobom nowotworowym. – Kawa jest złożoną mieszaniną minerałów i różnych składników. Inne badania wykazały, że jej nadmierne spożycie może być niekorzystne dla zdrowia – tłumaczy Miranda.

WP

Zobacz też: Prosty przepis. Tak przygotujesz idealną kawę

WP

Bezkofeinowa kawa ma podobny wpływ na organizm, jak kofeinowa. Co sugeruje, że kofeina nie jest odpowiedzialna za korzyści zdrowotne. Według ekspertów z Uniwersytetu w Endyburgu "kawa palona to złożona mieszanina ponad 1000 związków bioaktywnych". Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, a także ma wpływ na włókna w organizmie. Picie kawy zmniejsza wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych, a także obniża ryzyko wystąpienia raka wątroby i jelita. Niestety jej zbyt duże ilości zwiększają możliwość zachorowania na raka płuc, chłoniaka czy białaczkę. Osoby pijące kawę mają o 36 proc. mniejszą szansę na rozwój choroby Parkinsona i 27 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Według Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności w Europie pije się nie więcej niż 4 filiżanki dziennie. Większa ilość naraża na ryzyko niepokoju, bezsenność, zaburzenia rytmu serca lub jego niewydolność.

Kawa jest napojem, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Bo zawarta w niej kofeina pobudza organizm, sprawność psychiczną i dodaje energii. Dziennie na świecie wypija się średnio 2,25 miliarda filiżanek kawy.

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP