Ile filiżanek kawy możemy pić dziennie? Naukowcy tłumaczą

Czy kawa jest zdrowa? Takie pytanie notorycznie trafia do wyszukiwarki Google. A to dlatego, że napój jest używką i wiele osób boi się jego skutków. Naukowcy tłumaczą, ile można jej pić.

Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się w XVI wieku.
Źródło zdjęć: © East News | imageBROKER,Value Stock Images
Monika Katarzyna Krupska

Kawa pod lupę. Tak zdecydowali naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo i 4 400 uczestników poprosili o picie kawy. Jedną, dwie, trzy, a nawet i cztery filiżanki dziennie. Po to, aby zbadać, jaki wpływ ma na organizm. Badania zaskoczyły naukowców, a miłośników kawy odrobinę uspokoiły. Bo okazało się, że nie trzeba rezygnować z małej czarnej, a nawet można sobie pozwolić na więcej.

– W naszych badaniach stwierdziliśmy, że picie większej ilości kawy, niż 3 filiżanki dziennie, zmniejsza ryzyko zwapnień naczyń wieńcowych – tłumaczy Andreia Miranda, autorka badań. Dodaje, że osoby, które piły więcej niż 3 filiżanki miały mniej "zwapniałe tętnice".

Naukowcy przestrzegają jednak, aby nie ryzykować z jej ilością. Trzy to taka optymalna liczba, która nie zaszkodzi, a może nawet zapobiegać niektórym chorobom nowotworowym. – Kawa jest złożoną mieszaniną minerałów i różnych składników. Inne badania wykazały, że jej nadmierne spożycie może być niekorzystne dla zdrowia – tłumaczy Miranda.

Zobacz też: Prosty przepis. Tak przygotujesz idealną kawę

Bezkofeinowa kawa ma podobny wpływ na organizm, jak kofeinowa. Co sugeruje, że kofeina nie jest odpowiedzialna za korzyści zdrowotne. Według ekspertów z Uniwersytetu w Endyburgu "kawa palona to złożona mieszanina ponad 1000 związków bioaktywnych". Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, a także ma wpływ na włókna w organizmie. Picie kawy zmniejsza wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych, a także obniża ryzyko wystąpienia raka wątroby i jelita. Niestety jej zbyt duże ilości zwiększają możliwość zachorowania na raka płuc, chłoniaka czy białaczkę. Osoby pijące kawę mają o 36 proc. mniejszą szansę na rozwój choroby Parkinsona i 27 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Według Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności w Europie pije się nie więcej niż 4 filiżanki dziennie. Większa ilość naraża na ryzyko niepokoju, bezsenność, zaburzenia rytmu serca lub jego niewydolność.

Kawa jest napojem, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Bo zawarta w niej kofeina pobudza organizm, sprawność psychiczną i dodaje energii. Dziennie na świecie wypija się średnio 2,25 miliarda filiżanek kawy.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty