Rośliny z których powstają najpopularniejsze przyprawy
Imbir
Przyprawy to nieodłączny element niemalże każdej polskiej kuchni. Lubimy bowiem dobrze doprawione dania i nie boimy się eksperymentować z nowymi smakami. Kminek, pieprz, imbir czy cynamon to istotne składniki wielu potraw, ponieważ nadają im wyjątkowego smaku. Produkty dostępne w sklepach są już przetworzone, często w postaci proszku, dlatego większość z nas nie ma pojęcia, jak wyglądały przed obróbką. Oto, jak wyglądają popularne przyprawy jeszcze na drzewach lub krzaczkach. Niektóre okazy to doskonałe dowody na wyjątkowość matki natury.
Przyprawy to nieodłączny element niemalże każdej polskiej kuchni. Lubimy bowiem dobrze doprawione dania i nie boimy się eksperymentować z nowymi smakami. Kminek, pieprz, czosnek czy cynamon to istotne składniki wielu potraw, ponieważ nadają im wyjątkowego smaku. Produkty dostępne w sklepach są już przetworzone, często w postaci proszku, dlatego większość z nas nie ma pojęcia, jak wyglądały przed obróbką. Oto, jak wyglądają popularne przyprawy jeszcze na drzewach lub krzaczkach. Niektóre okazy to doskonałe dowody na wyjątkowość matki natury.
Imbir jest rośliną uprawną, prawdopodobnie pochodzącą z rejonów Malezji. Wyróżnia się kilka gatunków imbiru, w tym leczniczy stosowany jako naturalne remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jadalne kłącze używa się najczęściej do dań kuchni azjatyckiej, ale również jako dodatek do rozgrzewających napojów. Dzięki zawartości olejków eterycznych charakteryzuje się silnym aromatem i nieco palącym smakiem.