Potrawka z perliczki
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 perliczka
- 2 średnie cebule
- 150 g marchewki
- 150 g małych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml białego półwytrawnego wina
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 3 żółtka
- kilka listków świeżego estragonu
- 2 łyżki masła klarowanego
- mąka do oprószenia mięsa
- sól i pieprz
Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mięso perliczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą i pieprzem. Porcje obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym w dużym rondlu (który nadaje się do zapiekania w piekarniku) na złoty kolor z obu stron.
Mięso wykładamy na talerz. Do rondla, na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy ok. 5 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.
Wlewamy wino, wkładamy porcje perliczki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, dopóki wino nie odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy jeszcze chwilę. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na 45 minut. Mięso powinno być miękkie.
Żółtka ucieramy ze śmietanką i dodajemy posiekany estragon. Mięso wyjmujemy z rondla na talerz. Do ciepłego sosu dodajemy masę śmietanową i podgrzewamy przez ok. 5 minut cały czas mieszając (nie dopuszczając jednak do zagotowania). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso. Potrawkę podajemy z ryżem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze