Trwa ładowanie...
duas09u
02-02-2016 08:15

Potrawka z perliczki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
duas09u
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 1 perliczka
  • 2 średnie cebule
  • 150 g marchewki
  • 150 g małych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml białego półwytrawnego wina
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 3 żółtka
  • kilka listków świeżego estragonu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • mąka do oprószenia mięsa
  • sól i pieprz
Przepis

Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mięso perliczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą i pieprzem. Porcje obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym w dużym rondlu (który nadaje się do zapiekania w piekarniku) na złoty kolor z obu stron.
Mięso wykładamy na talerz. Do rondla, na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę i zmrożoną marchewkę. Podsmażamy przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy ok. 5 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.
Wlewamy wino, wkładamy porcje perliczki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, dopóki wino nie odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy jeszcze chwilę. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na 45 minut. Mięso powinno być miękkie.
Żółtka ucieramy ze śmietanką i dodajemy posiekany estragon. Mięso wyjmujemy z rondla na talerz. Do ciepłego sosu dodajemy masę śmietanową i podgrzewamy przez ok. 5 minut cały czas mieszając (nie dopuszczając jednak do zagotowania). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso. Potrawkę podajemy z ryżem.

Potrawka z perliczki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
duas09u
duas09u
duas09u
duas09u
Więcej tematów
duas09u

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj