Trwa ładowanie...

Piwne talarki

Krakersy to jedne z przekąsek, których nie może zabraknąć na domowej imprezie lub przyjęciu w ogrodzie. Jednak zamiast ich kupować, dużo zdrowiej będzie przygotować je własnoręcznie. Dzięki temu mamy pewność, co się w nich znajduje. Prosty przepis poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Wychodzą kruchutkie, aromatyczne, w piekarniku fajnie puchną, tak jak chlebki pita. Są wyjątkowo uzależniające i najlepiej smakują z kuflem zimnego piwa.

Piwne talarkiŹródło: www.smakolykialergika.pl.
d2bl032
d2bl032

Składniki:

100 g mąki
50 g masła
trochę ciemnego piwa
spora szczypta soli
mielony kminek

Z podanych składników (prócz kminku) zagnieść ciasto, dodając tyle piwa, by uzyskać zwartą, elastyczną konsystencję. Ciasto odłożyć na kilka minut do lodówki, a następnie cienko rozwałkować (ok. 2 mm) i powycinać małe krakersy (ja wycinałam kieliszkiem od wódki). Krakersy poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je piwem, posypać kminkiem, docisnąć przyprawę palcami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piec aż "spuchną" i się zrumienią, ok. 10 minut.

Zobacz również: Domowe, zdrowe hot dogi* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ: Cebularze - lubelski przysmak

d2bl032
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bl032
Więcej tematów