Dania z piwem na Dzień Piwowara
Piwo nie tylko na grzańce
25 maja to tradycyjny Dzień Piwowara. Zawód ten cieszy się szacunkiem od wieków, bo przecież efektem pracy piwowarów jest złocisty napój, uwielbiany na całym świecie. Dziś gdy wraca moda na małe, niemal domowe browary, przybywa samych piwowarów, jak i gatunków piwa na sklepowych półkach.
Zawód piwowara cieszy się szacunkiem od wieków, bo przecież efektem pracy piwowarów jest złocisty napój, uwielbiany na całym świecie. Dziś gdy wraca moda na małe, niemal domowe browary, przybywa samych piwowarów, jak i gatunków piwa na sklepowych półkach.
Złocisty, niskoalkoholowy trunek ceniony jest przede wszystkim jako napój. Coraz więcej osób sięga jednak po piwo jako dodatek do potraw. Do łask wracają stare przepisy, tworzone są także nowe. Nic dziwnego, lekko gorzkawy napój doskonale nadaje się do gotowania. Poprawia smak potraw, dodaje im specyficzny aromat. Kto ma ochotę wypróbować piwo w kuchni, powinien skorzystać z naszych propozycji. Nie muszą się ich obawiać nawet te osoby, które nie piją alkoholu. W trakcie gotowania ten i tak wyparuje, pozostawiając jedynie piwny smak. A więc do dzieła!