Trwa ładowanie...

Papierówki smażone w cieście naleśnikowym

Pyszna propozycja na obiad lub podwieczorek dla całej rodziny.

Papierówki smażone w cieście naleśnikowymŹródło: www.daylicooking.pl
dm457zh
dm457zh

Danie dobre na obiad i na kolację. Na deser również się sprawdzi. Papierówki obsypane cukrem pudrem, cukrem z cynamonem lub kardamonem smakują wyjątkowo. Jabłka można polać też miodem lub syropem klonowym. Jak radzi Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", papierówek z zaufanego źródła nie trzeba obierać ze skórki, bo tym samym nie usuwamy zawartych w niej witamin i cennego błonnika.

Składniki ciasta naleśnikowego:
1/2 szklanki mleka
szczypta soli płaska łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki mąki

Dodatkowo:
papierówki (na taką ilość ciasta wystarczy 8 średnich jabłek)
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Mleko dokładnie połączyć z mąką, solą i cukrem. Dodać jajko i roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na 10-15 minut. Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Wykroić środek cienkim nożem lub specjalnym wykrawaczem - bez przekrawania jabłka. Pokroić w grubsze plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać obsypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

dm457zh
dm457zh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm457zh
Więcej tematów