Odchudzone wypieki na święta
Wielkanocne ciasta pięknie wyglądają i dają dużo radości, niestety nie są zdrowe. Typowe ciasto to mieszanka najbardziej kalorycznych składników: cukru, masła i białej mąki. Węglowodany i tłuszcz to istna bomba kaloryczna. Tymczasem wypieki, i to takie, które posmakują dzieciom, można zrobić bez tych składników.
Bez cukru
Zamiast szklankami sypać cukier do ciasta, lepiej zamienić go na zdrowsze substancje, jak stewia czy ksylitol. Szklanka tego pierwszego produktu zamiast szklanki cukru to już 1000 kcal mniej! Stewii bez problemu można używać do wypieków, bo w przeciwieństwie do sztucznych słodzików, nie gorzknieje w wysokiej temperaturze. Można wykorzystać ją też do przyrządzenia dietetycznego lukru. Należy zmielić kostki na puder (lub kupić gotowy sypki produkt) i rozrobić z odrobiną wody i sokiem w cytryny. Trzeba jednak pamiętać, że na tym zamienniku cukru nie urosną drożdże. Wystarczy więc dodać do nich łyżeczkę cukru, a resztę cukru w przepisie zastąpić już zdrowszym odpowiednikiem.
Bez mąki
Do pieczenia świetnie nadaje się mąka orkiszowa, która zawiera więcej witamin, białka i substancji mineralnych niż zwykła mąka pszenna. Inne zdrowe mąki, które warto rozważyć, to żytnia, gryczana czy jęczmienna - mają one mniejszą zawartość glutenu, przez co powodują, że ciasto jest bardziej zbite.
Żeby zapobiec zmianie konsystencji warto mieszać te zdrowsze mąki pół na pół z mąką pszenną. Samodzielnie można uzyskać mąkę owsianą lub migdałową mieląc odpowiednio płatki owsiane lub migdały. Istnieją też przepisy na wypieki bez mąki, np. na bazie kaszy jaglanej czy fasoli.
Czekoladowe ciasto fasolowe
Składniki: puszka białej lub czerwonej fasoli, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, trzy jajka, pięć łyżek kakao, kilka łyżek posiekanych orzechów, trzy łyżki cukru brązowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej.
|
|
| --- |
Wykonanie: Fasolę odsączamy, płuczemy i miksujemy dokładnie z jajkami i cukrem. Kakao z kolei mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy je ok. godzimy w temp. 180 stopni C. Można je polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą.
Można również piec ulubione ciasta bez dodatku masła lub innych tłuszczy.
Kostka masła czy margaryny to około 1700 kcal. Dietetyczną babę drożdżową lub mazurek robi się z dodatkiem jogurtu lub ricotty. W cieście kruchym bez masła wyspecjalizowali się Włosi. Dzięki jogurtowi ciasto jest lepkie i kruche, a przy tym mniej kaloryczne. Skarbnicą przepisów na ciasta bez masła są przepisy wegańskie. Powodem do odchudzania po świętach są też wszelkie kremy na bazie masła. A można oszczędzić sobie wyrzutów sumienia, zastępują kaloryczne warstwy kremami z owoców czy deserowej lub gorzkiej czekolady. Świetną propozycją może być np. krem morelowy, który uzyskamy mocząc morele przez noc i miksując blenderem na gładką masę. Lepszym rozwiązaniem niż maślany krem będzie też gęsty budyń. Proponujemy również odchudzoną wersję szarlotki. Ciasto jest smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. A przygotowuje je się bardzo łatwo.
Ciasto jabłkowe bez cukru i tłuszczu
Składniki: 1 szklanka mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, dwie łyżeczki kakao, pół szklanki zmielonych orzechów lub migdałów, szklankę suszonych żurawin, cztery jabłka, dwa banany, trzy jajka.
|
|
| --- |
Wykonanie: Jabłka i banany obieramy i kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, orzechami i żurawinami. Dodajemy pokrojone owoce i rozkłócone jajka. Dokładnie mieszamy, przekładamy do prostokątnej lub okrągłej formy do ciast, wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.