Najlepsze jesienne wypieki

Jesienne wieczory sprzyjają ochocie na "coś słodkiego". Na takie okoliczności warto przygotować własnoręcznie pyszne ciasta, babeczki lub ciasteczka z tym, co z jesienią kojarzy się najbardziej. Oto kilka propozycji.

Obraz

/ 7Słodka tarta z dynią

Obraz
© 123RF.COM

Jesienne popołudnia i wieczory sprzyjają ochocie na "coś słodkiego". Na takie okoliczności warto przygotować własnoręcznie pyszne ciasta, babeczki lub ciasteczka z tym, co z jesienią kojarzy się najbardziej. Oto kilka propozycji.

Składniki na ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 120 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko. Nadzienie: 250 g serka mascarpone, ok.100-130 g puree z dyni, 2 jajka, nasiona z 1 laski wanilii, cukier do smaku, szczypta kurkumy dla koloru lub barwnik spożywczy.

Przygotowanie: składniki na ciasto połączyć, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną masłem blachę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w 170 stopniach przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W tym czasie przygotować masę. Żółtka oddzielić od białek. Serek ubić mikserem, dodać żółtka, nasionka wanilii i cukier. Zmiksować. Dodać puree z dyni i całość wymieszać za pomocą łyżki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-dyniową. Nadzienie przełożyć na spód tarty. Piec około 35 minut w 170 stopniach C, aż wierzch tarty przestanie być płynny.

/ 7Drożdżówki z cynamonem i czekoladą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka, 20 g drożdży, 2 i 1/2 szklanki mąki,1 małe jajko (lekko ubite), 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, pół szklanki cukru + szczypta, szczypta soli. Nadzienie: 50 g masła, 1/4 szklanki cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 40 g czekolady mlecznej. Dodatkowo cukier puder i białko jajka.

Przygotowanie: mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cukier, sól, jajko i miękkie masło. Zagnieść składniki na sprężystą masę. Dodać drożdżowy zaczyn. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić dodać mąki. Wyrobić kulę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować nadzienie. Masło roztopić na patelni, a czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej". Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolicy na cienki, na półcentymetrowy prostokąt. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem i cynamonem. Po chwili dodać także czekoladę. Następnie zacząć zwijać dłuższym bokiem w wałek. Pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą
kuchennego pędzla posmarować drożdżówki białkiem. Piec ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe wystudzić i posypać cukrem pudrem.

/ 7Ciasto marchewkowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: cztery ładne, zdrowe marchewki, łyżka mąki razowej, kilka łyżek otrębów (obojętnie jakich), cztery jajka, łyżka oliwy z oliwek, pół szklanki pestek dyni i słonecznika, łyżeczka proszku do pieczenia, po łyżeczce cynamonu i mielonego imbiru.

Przygotowanie: umyte marchewki obrać i bardzo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do piany dodać żółtka, oliwę i dokładnie wymieszać. Masę dodać do utartych marchewek, połączyć z otrębami i mąką. Dodać cynamon, imbir, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznika. Na blachę tortową wylać ciasto i piec godzinę w temperaturze 180 stopni C.

/ 7Babeczki kakaowe z polewą deserową i orzechami pekan

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, pół kostki roztopionej margaryny do pieczenia, 1/3 szklanki maślanki lub kefiru, 1 jajko, tabliczka gorzkiej czekolady, orzechy pekan (opcjonalnie włoskie).

*Przygotowanie: *suche składniki (przesianą mąkę, cukier, proszek, kakao) wsypać do miski i wymieszać. W osobnej zmiksować mokre składniki, a potem dodać je do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 15-18 minut. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzone babeczki ozdobić polewą czekoladową i orzechami.

/ 7Gruszkowiec

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 160 g masła + 30 g na wierzch ciasta, 175 g mąki, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 roztrzepane jajka, 4 średnie gruszki, łyżka cukru brązowego, cynamon i podgotowana gruszka pokrojona wzdłuż w plasterki do dekoracji.

Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, miękkie masło (160 g), proszek i sodę, a także roztrzepane jajka. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do do tortownicy. Ułożyć pokrojone gruszki, dodać pozostałe masło i posypać brązowym cukrem i cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni C przez około 50 minut. Ostudzone ciasto udekorować gruszką.

/ 7Cantuccini z migdałami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, szczypta soli, skórka z cytryny, 1 łyżka masła, 2 jajka, 150 g migdałów, 1 żółtko, 1 łyżka mleka.

Przygotowanie: migdały posiekać nożem na mniejsze kawałki - bez obierania ich wcześniej ze skórki. Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wszystko najpierw siekać nożem, rozdrabniając masło i łącząc ze sobą składniki. Następnie zrobić kopczyk, wbić w niego jajka i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone migdały i zagnieść je w cieście. Uformować wałek i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części, uformować z każdej mniejszy wałek (ok. 2,5 cm średnicy), lekko spłaszczyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem, poukładać na niej wałki ciasta i posmarować roztrzepanym żółtkiem pomieszanym z mlekiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blachę, a przestudzone ciasto pokroić ukośnie w kromeczki ok. 2 cm. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Ciasteczka po 20 minutach będą gotowe.

/ 7Szarlotka z kratką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g masła, zimnego, 60 g zimnego smalcu, 1 żółtko, 60 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii. Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek Antonówek, świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryn, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).

Przygotowanie: mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Formę o średnicy ok. 30 centymetrów wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blachę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15 minut, do zarumienienia się ciasta. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze plasterki. Przełożyć do miseczki, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie odlać sok, posypać cynamonem i wymieszać. Na ciasto wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości