Najlepsze jesienne wypieki
Słodka tarta z dynią
Jesienne wieczory sprzyjają ochocie na "coś słodkiego". Na takie okoliczności warto przygotować własnoręcznie pyszne ciasta, babeczki lub ciasteczka z tym, co z jesienią kojarzy się najbardziej. Oto kilka propozycji.
Jesienne popołudnia i wieczory sprzyjają ochocie na "coś słodkiego". Na takie okoliczności warto przygotować własnoręcznie pyszne ciasta, babeczki lub ciasteczka z tym, co z jesienią kojarzy się najbardziej. Oto kilka propozycji.
Składniki na ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 120 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko. Nadzienie: 250 g serka mascarpone, ok.100-130 g puree z dyni, 2 jajka, nasiona z 1 laski wanilii, cukier do smaku, szczypta kurkumy dla koloru lub barwnik spożywczy.
Przygotowanie: składniki na ciasto połączyć, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną masłem blachę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w 170 stopniach przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W tym czasie przygotować masę. Żółtka oddzielić od białek. Serek ubić mikserem, dodać żółtka, nasionka wanilii i cukier. Zmiksować. Dodać puree z dyni i całość wymieszać za pomocą łyżki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-dyniową. Nadzienie przełożyć na spód tarty. Piec około 35 minut w 170 stopniach C, aż wierzch tarty przestanie być płynny.