Najlepsze jesienne wypieki
Jesienne wieczory sprzyjają ochocie na "coś słodkiego". Na takie okoliczności warto przygotować własnoręcznie pyszne ciasta, babeczki lub ciasteczka z tym, co z jesienią kojarzy się najbardziej. Oto kilka propozycji.
Słodka tarta z dynią
Jesienne popołudnia i wieczory sprzyjają ochocie na "coś słodkiego". Na takie okoliczności warto przygotować własnoręcznie pyszne ciasta, babeczki lub ciasteczka z tym, co z jesienią kojarzy się najbardziej. Oto kilka propozycji.
Składniki na ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 120 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko. Nadzienie: 250 g serka mascarpone, ok.100-130 g puree z dyni, 2 jajka, nasiona z 1 laski wanilii, cukier do smaku, szczypta kurkumy dla koloru lub barwnik spożywczy.
Przygotowanie: składniki na ciasto połączyć, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną masłem blachę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w 170 stopniach przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W tym czasie przygotować masę. Żółtka oddzielić od białek. Serek ubić mikserem, dodać żółtka, nasionka wanilii i cukier. Zmiksować. Dodać puree z dyni i całość wymieszać za pomocą łyżki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-dyniową. Nadzienie przełożyć na spód tarty. Piec około 35 minut w 170 stopniach C, aż wierzch tarty przestanie być płynny.
Drożdżówki z cynamonem i czekoladą
Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka, 20 g drożdży, 2 i 1/2 szklanki mąki,1 małe jajko (lekko ubite), 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, pół szklanki cukru + szczypta, szczypta soli. Nadzienie: 50 g masła, 1/4 szklanki cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 40 g czekolady mlecznej. Dodatkowo cukier puder i białko jajka.
Przygotowanie: mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cukier, sól, jajko i miękkie masło. Zagnieść składniki na sprężystą masę. Dodać drożdżowy zaczyn. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić dodać mąki. Wyrobić kulę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować nadzienie. Masło roztopić na patelni, a czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej". Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolicy na cienki, na półcentymetrowy prostokąt. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem i cynamonem. Po chwili dodać także czekoladę. Następnie zacząć zwijać dłuższym bokiem w wałek. Pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą
kuchennego pędzla posmarować drożdżówki białkiem. Piec ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe
Składniki: cztery ładne, zdrowe marchewki, łyżka mąki razowej, kilka łyżek otrębów (obojętnie jakich), cztery jajka, łyżka oliwy z oliwek, pół szklanki pestek dyni i słonecznika, łyżeczka proszku do pieczenia, po łyżeczce cynamonu i mielonego imbiru.
Przygotowanie: umyte marchewki obrać i bardzo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do piany dodać żółtka, oliwę i dokładnie wymieszać. Masę dodać do utartych marchewek, połączyć z otrębami i mąką. Dodać cynamon, imbir, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznika. Na blachę tortową wylać ciasto i piec godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Babeczki kakaowe z polewą deserową i orzechami pekan
Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, pół kostki roztopionej margaryny do pieczenia, 1/3 szklanki maślanki lub kefiru, 1 jajko, tabliczka gorzkiej czekolady, orzechy pekan (opcjonalnie włoskie).
*Przygotowanie: *suche składniki (przesianą mąkę, cukier, proszek, kakao) wsypać do miski i wymieszać. W osobnej zmiksować mokre składniki, a potem dodać je do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 15-18 minut. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzone babeczki ozdobić polewą czekoladową i orzechami.
Gruszkowiec
Składniki: 160 g masła + 30 g na wierzch ciasta, 175 g mąki, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 roztrzepane jajka, 4 średnie gruszki, łyżka cukru brązowego, cynamon i podgotowana gruszka pokrojona wzdłuż w plasterki do dekoracji.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, miękkie masło (160 g), proszek i sodę, a także roztrzepane jajka. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do do tortownicy. Ułożyć pokrojone gruszki, dodać pozostałe masło i posypać brązowym cukrem i cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni C przez około 50 minut. Ostudzone ciasto udekorować gruszką.
Cantuccini z migdałami
Składniki: 250 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, szczypta soli, skórka z cytryny, 1 łyżka masła, 2 jajka, 150 g migdałów, 1 żółtko, 1 łyżka mleka.
Przygotowanie: migdały posiekać nożem na mniejsze kawałki - bez obierania ich wcześniej ze skórki. Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wszystko najpierw siekać nożem, rozdrabniając masło i łącząc ze sobą składniki. Następnie zrobić kopczyk, wbić w niego jajka i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone migdały i zagnieść je w cieście. Uformować wałek i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części, uformować z każdej mniejszy wałek (ok. 2,5 cm średnicy), lekko spłaszczyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem, poukładać na niej wałki ciasta i posmarować roztrzepanym żółtkiem pomieszanym z mlekiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blachę, a przestudzone ciasto pokroić ukośnie w kromeczki ok. 2 cm. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Ciasteczka po 20 minutach będą gotowe.
Szarlotka z kratką
Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g masła, zimnego, 60 g zimnego smalcu, 1 żółtko, 60 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii. Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek Antonówek, świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryn, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Przygotowanie: mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Formę o średnicy ok. 30 centymetrów wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blachę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15 minut, do zarumienienia się ciasta. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze plasterki. Przełożyć do miseczki, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie odlać sok, posypać cynamonem i wymieszać. Na ciasto wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.