Trwa ładowanie...

Na czym smażyć pączki? Ranking najlepszych tłuszczów

Dobry pączek tylko na smalcu? Tak, pod warunkiem, że nie masz uprzedzeń. Na czym jeszcze można smażyć domowe pączki? Czy ma to znaczenie dla smaku pączków? Oto ranking tłuszczów, które idealnie nadają się do smażenia karnawałowych słodkości.

Na czym smażyć pączki? Ranking najlepszych tłuszczówNa czym smażyć pączki? Ranking najlepszych tłuszczówŹródło: 123RF
d1c5kin
d1c5kin

Zgodnie z tradycją pączki muszą być smażone w głębokim tłuszczu, w wysokiej temperaturze. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawi, że pączek będzie się smażył równomiernie oraz szybko, a wysoka temperatura zapobiegnie nasiąkaniu ciastka dodatkowymi kaloriami. W efekcie zyskamy rumiany, lekki jak chmurka, otoczony jasną obrączką pączek o delikatnym smaku i miękkim wnętrzu.

Tak, to trzeba podkreślić: wybór tłuszczu to podstawa. Zatem, w czym skąpać pączki, by zyskały miano perfekcyjnych?

Nie oliwa ani olej. Najlepszy tłuszcz do smażenia

Smalec, łój, ghee

To tłuszcze zwierzęce, które mają wysoką temperaturę dymienia, a potrawie nadają kruchość, ale niestety także i charakterystyczny smak. Polecane są do głębokiego smażenia, ponieważ zawierają przede wszystkim kwasy nasycone i jednonienasycone, więc są bezpieczne dla naszego zdrowia, nawet po podgrzaniu.

d1c5kin

Wśród nich z uwagi na bogatą tradycję najmniej dziwi smalec, podczas gdy łój raczej kojarzy nam się z frytkami. Amatorzy kulinarnych eksperymentów mogą za to wypróbować ghee – rodzaj masła klarowanego, które w kuchni indyjskiej używane jest od stuleci.

Olej kokosowy

Choć roślinny to stabilny niczym zwierzęcy. Odporny na temperaturę, ponieważ ¾ kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to kwasy nasycone, odporne na temperaturę.

Z powodzeniem można smażyć na nim pączki – pozwala na to wysoka temperatura dymienia, a także delikatny smak i aromat, który dobrze współgra z pączkami. Warto pamiętać, by sięgnąć po olej kokosowy rafinowany – ma wyższą temperaturę spalania niż ten nierafinowany.

Olej arachidowy

W Polsce stosunkowo drogi i z tego powodu również rzadko używany, a już na pewno nie w takich ilościach, by można było smażyć na nim pączki.

d1c5kin

Jednak warto wspomnieć, że punkt dymienia to aż 230 stopni Celsjusza i nawet długie podgrzewanie go nie odbije się negatywnie na zdrowiu.

Olej rzepakowy

Dotychczas uznawany za najlepszy spośród tłuszczów roślinnych, bo ma wysoką temperaturę dymienia i pod tym względem zdecydowanie wypada znacznie lepiej na tle oleju słonecznikowego. Warto jednak wspomnieć, że zarówno olej rzepakowy, jak i arachidowy należą do tłuszczów, w których aż 30 procent stanowią tłuszcze wielonienasycone, które są wrażliwe na wysoką temperaturę.

Co wybrać? Warto eksperymentować, by przed tłustym czwartkiem nabrać wprawy i zadecydować, który tłuszcz jest najlepszy. Niezłym pomysłem wydaje się także zmieszanie kilku rodzajów tłuszczu – np. oleju kokosowego i rzepakowego lub smalcu i oleju rzepakowego.

Obracanie pączków podczas smażenia 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d1c5kin
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1c5kin
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1c5kin
Więcej tematów