Najgorszy wybór na śniadanie. Z tego lepiej zrezygnuj
Śniadanie to najważniejszy posiłek i od niego zależy to, jak będziemy czuli się przez resztę dnia. Dlatego warto zaplanować go mądrze, tak by znalazł się w nim błonnik, dobre tłuszcze i białko. A co można nazwać najgorszym śniadaniowym wyborem i czego należy unikać?
Owsianka z bananem
Nie: Jest złym wyborem śniadaniowym, podobnie jak słodkie płatki zbożowe z mlekiem czy muesli dosładzane cukrem. Dlaczego? Płatki owsiane (szczególnie błyskawiczne), czyli węglowodany złożone i węglowodany zawarte w bananie powodują nagły wyrzut insuliny – komórki trzustki o poranku są bardzo wrażliwe.
Tak: Z drugiej jednak strony, płatki owsiane górskie lub zwykłe, mają niski indeks glikemiczny, więc po ugotowaniu na wodzie i dodaniu jogurtu naturalnego lub skyru będą dobrym śniadaniowym wyborem. Takie połączenie syci na długo i zapewnia odpowiednią ilość białka.
Niezdrowe drugie śniadanie. Błędy, które popełniają Polacy
Naleśniki, gofry, racuchy, placuszki
Nie: Biała mąka, cukier i mleko. A do tego dodatki w postaci dżemu, kolorowych posypek, bitej śmietany itd. To przepis na otyłość i cukrzycę, zwłaszcza jeśli takie wybory śniadaniowe należą zarazem do najczęstszych.
Tak: Jeśli gofry lub naleśniki, to z mąki razowej, a w dodatku bez cukru i słodkich dodatków, jeśli placuszki – niekoniecznie z mąki, mleka i słodkich owoców, a warzywne, w dodatku prosto z piekarnika.
Soki owocowe
Nie: Te sklepowe często dosładzane są cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym lub zagęszczonym sokiem owocowym. Domowe z kolei zawierają bardzo dużo cukru w porównaniu do ilości owoców, jakie bylibyśmy w stanie zjeść w całości. W efekcie picie nawet świeżo wyciskanych soków owocowych na śniadanie wpływa tak samo na zdrowie i wagę, jak picie kolorowych, słodkich, gazowanych napojów.
Tak: Soki warzywne albo warzywne z dodatkiem owoców dla przełamania smaku. To bogactwo błonnika, witamin (zwłaszcza wrażliwej na temperaturę witaminy C) i minerałów. Jeśli sok z buraka, selera czy szpinaku jest zbyt intensywny, można złagodzić go dodatkiem jabłka, pomarańczy czy cytryny.
Jajecznica z kiełbasą i z cebulą
Nie: Badania wykazały, że nie tylko nadmiar cukru, ale i tłuszczu o poranku wpływa negatywnie na pracę mózgu. Stąd połączenie smażonych jajek, cebuli i kiełbasy nie będzie dobrym wyborem, a dodatkowo zamiast dodać energii, będzie obciążać układ trawienny przez wiele godzin.
Tak: jajka na śniadanie to zdecydowanie dobry wybór. By zachowały wszystkie wartości odżywcze, należy je ugotować na miękko lub podać w postaci lekko ściętej jajecznicy, poddawanej krótkiej obróbce termicznej. Ci, którzy kochają ją z dodatkami, mogą posypać jajecznicę szczypiorkiem i podać z pomidorami, ogórkiem czy rzodkiewką.
Zobacz także: