Przepis na romantyczną kolację. Makaron z boczniakami, kurczakiem i nutą truflową
Trufle to jedne z najdroższych grzybów na świecie. Ich ceny dosłownie zwalają z nóg. Na szczęście mamy dobrą wiadomość dla wszystkich smakoszy. Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy oliwę truflową, która podkręci smak wielu dań. Makaron z boczniakami, kurczakiem i oliwą truflową to nasza propozycja na pyszny posiłek, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Walentynki
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 800 g piersi z kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
- 300 g boczniaków
- 2 posiekane szalotki
- 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 300 g francuskiego miękkiego sera camembert
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- masło klarowane do smażenia
- 400 g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek z truflami
- 6 gałązek tymianku cytrynowego
- 100 g orzechów laskowych utuczonych w moździerzu i uprażonych na suchej patelni
- szczypta soli morskiej
- szczypta czarnego pieprzu
Przepis
- W misce mieszamy ze sobą kurczaka, czosnek, gałązki tymianku, 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól oraz pieprz. Następnie przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce przez 30 minut lub całą noc.
- Kurczaka wyjmujemy z lodówki i po 30 minutach smażymy na patelni. Wcześniej z marynaty zabieramy gałązki. Po około 8 minutach kurczak powinien być jędrny.
- Masło klarowane rozgrzewamy na drugiej patelni i podsmażamy szalotkę, czosnek oraz seler naciowy. Po 3 minutach wrzucamy boczniaki a po 5 minutach ser camembert. Mieszamy aż sos się rozpuści.
- W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
- Na patelnię z serem i warzywami wrzucamy kurczaka oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jeszcze makaron i 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Danie to warto podawać z uprażonymi orzechami laskowymi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl