Przepis na romantyczną kolację. Makaron z boczniakami, kurczakiem i nutą truflową

Trufle to jedne z najdroższych grzybów na świecie. Ich ceny dosłownie zwalają z nóg. Na szczęście mamy dobrą wiadomość dla wszystkich smakoszy. Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy oliwę truflową, która podkręci smak wielu dań. Makaron z boczniakami, kurczakiem i oliwą truflową to nasza propozycja na pyszny posiłek, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

Przepis na romatyczną kolację. Makaron z boczniakami i kurczakiemPrzepis na romatyczną kolację. Makaron z boczniakami i kurczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g piersi z kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
  • 300 g boczniaków
  • 2 posiekane szalotki
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 300 g francuskiego miękkiego sera camembert
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • masło klarowane do smażenia
  • 400 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek z truflami
  • 6 gałązek tymianku cytrynowego
  • 100 g orzechów laskowych utuczonych w moździerzu i uprażonych na suchej patelni
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu

Przepis

  • W misce mieszamy ze sobą kurczaka, czosnek, gałązki tymianku, 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól oraz pieprz. Następnie przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce przez 30 minut lub całą noc.
  • Kurczaka wyjmujemy z lodówki i po 30 minutach smażymy na patelni. Wcześniej z marynaty zabieramy gałązki. Po około 8 minutach kurczak powinien być jędrny.
  • Masło klarowane rozgrzewamy na drugiej patelni i podsmażamy szalotkę, czosnek oraz seler naciowy. Po 3 minutach wrzucamy boczniaki a po 5 minutach ser camembert. Mieszamy aż sos się rozpuści.
  • W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
  • Na patelnię z serem i warzywami wrzucamy kurczaka oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jeszcze makaron i 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Danie to warto podawać z uprażonymi orzechami laskowymi.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie