Trwa ładowanie...

Marchewkowe galette

Galette, czyli francuska wariacja na temat tarty, doskonale smakuje nie tylko z sezonowymi owocami, ale również z wytrawnymi dodatkami. Bazą jest kruche ciasto, chociaż można użyć także ciasta francuskiego. Patrycja Wnoroska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wykorzystanie do farszu marchewek i bardzo kremowego awokado, które zagęści całe nadzienie.

Marchewkowe galetteŹródło: www.smakolykialergika.pl
d2gf41z
d2gf41z

Galette, czyli francuska wariacja na temat tarty, doskonale smakuje nie tylko z sezonowymi owocami, ale również z wytrawnymi dodatkami. Bazą jest kruche ciasto, chociaż można użyć także ciasta francuskiego. Patrycja Wnoroska, autorka bloga "Smakołyki alergika", proponuje wykorzystanie do farszu marchewek i bardzo kremowego awokado, które zagęści całe nadzienie.

Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
1/2 łyżeczki soli
zimna woda
Farsz:
3-4 marchewki
1/2 awokado
por (kawałek długości ok. 20 cm)
sól, pieprz i chili do smaku

Składniki na ciasto wyrobić dodając tylko tyle wody, by osiągnąć zwartą i elastyczną konsystencję. Ciasto włożyć na kilka minut do lodówki. Marchewki i pora pokroić w plasterki, awokado pognieść widelcem. Wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środek placka wyłożyć awokado, zostawiając wolne brzegi. Pora szybko zrumienić na tłuszczu, wyłożyć na awokado. Posolić, popieprzyć i posypać chilli. Marchewkę też podsmażyć, a następnie krótko poddusić (ok. 5 minut) i wyłożyć na pora. Zawinąć brzegi ciasta formując galette. Placek piec ok. 35-40 minut (2 mniejsze piekłam 25 minut) w 180 stopniach z termoobiegiem i ewentualnie na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni, by ciasto się mocniej zrumieniło.

Zobacz również: Wegańskie karobrownie bez tłuszczu* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

d2gf41z
d2gf41z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2gf41z
Więcej tematów