Trwa ładowanie...

Łosoś z piekarnika na 3 sposoby. Będzie pysznie

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Radzimy jednak wybierać dzikiego łososia, a nie hodowlanego. Rybę najlepiej przygotowac na grillu lub w piekarniku. Mamy dla was trzy smakowite propozycje na pieczonego łososia.

Pieczony łosoś to doskonały pomysł na obiadPieczony łosoś to doskonały pomysł na obiadŹródło: 123RF
d2gf41z
d2gf41z

Łosoś pieczony ze szpinakiem i groszkiem

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 140 g groszku cukrowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę (uważaj, by się nie przypalił).
  2. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smaż, aż zmiękną.
  3. Dodaj szpinak, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż przez kilka minut. Przypraw i odstaw, aby się lekko schłodziło.
  4. Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
  5. Do każdego filetu włóż po połowie farszu. Włóż filety do nałuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  6. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty.
  7. Ryba powinna być wciąż różowa w środku. Na koniec skrop sokiem z cytryny. Serwuj z fasolką i sałatką ziemniaczaną.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Łosoś z piekarnika z migdałami i parmezanem

Składniki:

  • duży filet z łososia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 50 g parmezanu
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
d2gf41z

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia opłucz i przekrój na cztery części.
  2. Rybę ułóż na folii aluminiowej. dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie posypać parmezanem i płatkami migdałowymi.
  3. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  4. Aby migdały lekko się podprażyły, folię aluminiową należy rozchylić ok. 8 min przed końcem pieczenia.
Łosoś 123RF
Źródło: 123RF

Pieczony łosoś z stylu azjatyckim

Składniki:

  • 1 kg filet z łososia ze skórą (po około 200 g porcja)
  • 3 łyżki miso sproszkowane
  • 2 łyżki słodkiego wina najlepiej ryżowego
  • 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki prażonych nasion sezamu
  • posiekana zielona cebulka
d2gf41z

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone filety z łososia połóż na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia skórą w dół.
  2. Ostrym nożem zrób 4 niezbyt głębokie nacięcia, aby przyprawy lepiej wnikały w głąb ryby.
  3. W miseczce wymieszaj miso, wino, cukier i ocet.
  4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piecz 5 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij blachę, polej rybę przygotowaną mieszankę przypraw, piecz kolejne 3 do 5 minut w zależności od grubości filetów.
  6. Przed podaniem posyp nasionami sezamu i posiekaną cebulką.

Zobacz też:

d2gf41z
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2gf41z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2gf41z
Więcej tematów