Oczka w rosole. Jak się ich pozbyć?

Aromatyczny i esencjonalny rosół to najlepsze domowe lekarstwo na jesienne infekcje. Rosół doskonale wzmacnia organizm, rozgrzewa, a nawet poprawia nastrój. Niestety często zdarza się, że pływające w rosole oczka tłuszczu sprawiają, że zupa staje się ciężkostrawna i bardziej kaloryczna. Na szczęście znamy kilka prostych sposobów na to, by się ich pozbyć.

RosółJak się pozbyć oczek w rosole?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad lub rodzinną uroczyastość bez talerza parującego rosołu. Jednak ta pyszna i rozgrzewająca zupa może być dość kaloryczna. Porcja rosołu z makronem może liczyć nawet 350 kcal, a duże oka pływające na jego powierzchni świadczą o tym, że jest tam sporo tłuszczu. Jak się go pozbyć?

Oczywiście możemy ugotować rosół na chudym mięsie, ale pamiętajmy, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Poza tym rosołek ugotowany na udkach bez skóry czy filecie z kurczaka nie będzie tak smaczny, jak ten na wiejskiej kurze, kawałku wołowiny, indyku czy kaczce. Dlatego warto poznać prosty sposób na to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu z gotowej zupy.

Jak odchudzić rosół?

Do tego celu możemy np. wykorzystać kostki lodu i lnianą ściereczkę lub gazę. Lód owijamy gazą lub ściereczką i przeciągamy tym zawiniątkiem po powierzchni zupy. Pod wpływem temperatury, unoszący się na powierzchni rosołu tłuszcz zetnie się i przyczepi do materiału.

Możemy też użyć papierowego ręcznika, który świetnie wchłonie nadmiar tłuszczu. wystarczy "przejechać" nim po powierzchni zupy.

Jednak najprostszym, a jednocześnie najbardziej skutecznym sposobem jest schłodzenie bulionu i zebranie łyżką warstwy zgęstniałego tłuszczu.

Zobacz też:

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja