Trwa ładowanie...

Oczka w rosole. Jak się ich pozbyć?

Aromatyczny i esencjonalny rosół to najlepsze domowe lekarstwo na jesienne infekcje. Rosół doskonale wzmacnia organizm, rozgrzewa, a nawet poprawia nastrój. Niestety często zdarza się, że pływające w rosole oczka tłuszczu sprawiają, że zupa staje się ciężkostrawna i bardziej kaloryczna. Na szczęście znamy kilka prostych sposobów na to, by się ich pozbyć.

Jak się pozbyć oczek w rosole?Jak się pozbyć oczek w rosole?Źródło: 123RF
d2hhaum
d2hhaum

Trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad lub rodzinną uroczyastość bez talerza parującego rosołu. Jednak ta pyszna i rozgrzewająca zupa może być dość kaloryczna. Porcja rosołu z makronem może liczyć nawet 350 kcal, a duże oka pływające na jego powierzchni świadczą o tym, że jest tam sporo tłuszczu. Jak się go pozbyć?

Oczywiście możemy ugotować rosół na chudym mięsie, ale pamiętajmy, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Poza tym rosołek ugotowany na udkach bez skóry czy filecie z kurczaka nie będzie tak smaczny, jak ten na wiejskiej kurze, kawałku wołowiny, indyku czy kaczce. Dlatego warto poznać prosty sposób na to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu z gotowej zupy.

Jak odchudzić rosół?

Do tego celu możemy np. wykorzystać kostki lodu i lnianą ściereczkę lub gazę. Lód owijamy gazą lub ściereczką i przeciągamy tym zawiniątkiem po powierzchni zupy. Pod wpływem temperatury, unoszący się na powierzchni rosołu tłuszcz zetnie się i przyczepi do materiału.

Możemy też użyć papierowego ręcznika, który świetnie wchłonie nadmiar tłuszczu. wystarczy "przejechać" nim po powierzchni zupy.

d2hhaum

Jednak najprostszym, a jednocześnie najbardziej skutecznym sposobem jest schłodzenie bulionu i zebranie łyżką warstwy zgęstniałego tłuszczu.

Zobacz też:

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj