Oczka w rosole. Jak się ich pozbyć?

Aromatyczny i esencjonalny rosół to najlepsze domowe lekarstwo na jesienne infekcje. Rosół doskonale wzmacnia organizm, rozgrzewa, a nawet poprawia nastrój. Niestety często zdarza się, że pływające w rosole oczka tłuszczu sprawiają, że zupa staje się ciężkostrawna i bardziej kaloryczna. Na szczęście znamy kilka prostych sposobów na to, by się ich pozbyć.

RosółJak się pozbyć oczek w rosole?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad lub rodzinną uroczyastość bez talerza parującego rosołu. Jednak ta pyszna i rozgrzewająca zupa może być dość kaloryczna. Porcja rosołu z makronem może liczyć nawet 350 kcal, a duże oka pływające na jego powierzchni świadczą o tym, że jest tam sporo tłuszczu. Jak się go pozbyć?

Oczywiście możemy ugotować rosół na chudym mięsie, ale pamiętajmy, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Poza tym rosołek ugotowany na udkach bez skóry czy filecie z kurczaka nie będzie tak smaczny, jak ten na wiejskiej kurze, kawałku wołowiny, indyku czy kaczce. Dlatego warto poznać prosty sposób na to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu z gotowej zupy.

Jak odchudzić rosół?

Do tego celu możemy np. wykorzystać kostki lodu i lnianą ściereczkę lub gazę. Lód owijamy gazą lub ściereczką i przeciągamy tym zawiniątkiem po powierzchni zupy. Pod wpływem temperatury, unoszący się na powierzchni rosołu tłuszcz zetnie się i przyczepi do materiału.

Możemy też użyć papierowego ręcznika, który świetnie wchłonie nadmiar tłuszczu. wystarczy "przejechać" nim po powierzchni zupy.

Jednak najprostszym, a jednocześnie najbardziej skutecznym sposobem jest schłodzenie bulionu i zebranie łyżką warstwy zgęstniałego tłuszczu.

Zobacz też:

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥