Oczka w rosole. Jak się ich pozbyć?
Aromatyczny i esencjonalny rosół to najlepsze domowe lekarstwo na jesienne infekcje. Rosół doskonale wzmacnia organizm, rozgrzewa, a nawet poprawia nastrój. Niestety często zdarza się, że pływające w rosole oczka tłuszczu sprawiają, że zupa staje się ciężkostrawna i bardziej kaloryczna. Na szczęście znamy kilka prostych sposobów na to, by się ich pozbyć.
Trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad lub rodzinną uroczyastość bez talerza parującego rosołu. Jednak ta pyszna i rozgrzewająca zupa może być dość kaloryczna. Porcja rosołu z makronem może liczyć nawet 350 kcal, a duże oka pływające na jego powierzchni świadczą o tym, że jest tam sporo tłuszczu. Jak się go pozbyć?
Oczywiście możemy ugotować rosół na chudym mięsie, ale pamiętajmy, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Poza tym rosołek ugotowany na udkach bez skóry czy filecie z kurczaka nie będzie tak smaczny, jak ten na wiejskiej kurze, kawałku wołowiny, indyku czy kaczce. Dlatego warto poznać prosty sposób na to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu z gotowej zupy.
Jak odchudzić rosół?
Do tego celu możemy np. wykorzystać kostki lodu i lnianą ściereczkę lub gazę. Lód owijamy gazą lub ściereczką i przeciągamy tym zawiniątkiem po powierzchni zupy. Pod wpływem temperatury, unoszący się na powierzchni rosołu tłuszcz zetnie się i przyczepi do materiału.
Możemy też użyć papierowego ręcznika, który świetnie wchłonie nadmiar tłuszczu. wystarczy "przejechać" nim po powierzchni zupy.
Jednak najprostszym, a jednocześnie najbardziej skutecznym sposobem jest schłodzenie bulionu i zebranie łyżką warstwy zgęstniałego tłuszczu.
Zobacz też: