Lassi - indyjskie orzeźwienie w twojej kuchni
W największe upał często poszukujemy idealnego sposobu na schłodzenie. Bardzo ważne jest, aby w miarę możliwości ograniczyć ekspozycję na promienie słoneczne, gdy słońce najmocniej operuje, a także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Ulgę przynieść mogą również płynne przekąski, które nie dość, że są pyszne to skutecznie orzeźwiają. Przykładem jest lassi.
W największe upał często poszukujemy idealnego sposobu na schłodzenie. Bardzo ważne jest, aby w miarę możliwości ograniczyć ekspozycję na promienie słoneczne, gdy słońce najmocniej operuje, a także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Ulgę przynieść mogą również płynne przekąski, które nie dość że są pyszne, to skutecznie orzeźwiają. Przykładem jest lassi.
Nie taki zwykły jogurt do picia
Lassi to napój pochodzący z Indii z regionu Pendżabu, gdzie od setek lat spożywany jest w upalne dni. Jego miłośnicy chwalą sobie fakt, że jednocześnie chłodzi i syci. Najczęściej przygotowywany jest na bazie jogurtu z dodatkiem wody i aromatycznych przypraw. Tradycyjna wersja lassi powinna być słona i doprawiona np. kuminem, szafranem lub chili. Obecnie dużą popularnością cieszą się przepisy na lassi z wykorzystaniem owoców, a także wody różanej. Prym wiedzie przede wszystkim mango lassi.
Nie kupuj - zrób samodzielnie
Lassi bez problemu dostać można w indyjskich restauracjach, a nawet budkach z kebabem. Można znaleźć go również w asortymencie niektórych sklepów. Niestety, taki produkt często bardzo różni się od klasycznej wersji. Dlatego, aby w pełni cieszyć się zaletami tego jogurtowego koktajlu, warto przygotować go w domu. Dzięki temu mamy pewność, że nie kupujemy mieszanki syropu glukozowo-fruktozowego z minimalną ilością owoców. Należy oczywiście wybrać dobrej jakości jogurt, aby dostarczyć organizmowi cenne żywe kultury bakterii, które zadbają o prawidłową florę naszych jelit.
Lassi z ostrą papryczką
Składniki: 250 ml mleka, 500 ml jogurtu naturalnego, 250 ml schłodzonej wody, mała papryczka chili, 1/2 łyżeczki soli i kostki lodu. * Przygotowanie:* papryczkę obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Pozostałe składniki umieścić w blenderze, dodać papryczkę i całość zmiksować na jednolitą masę.
Przygotowanie:
Lassi mango
*Składniki: *duże (około 400 g) dojrzałe mango, 250 ml gęstego jogurtu naturalnego, 125 ml schłodzonej wody, 1 łyżka miodu, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu.
*Przygotowanie: *miąższ z mango zmiksować, a następnie dodać resztę składników i połączyć dokładnie na gładki mus. Można dodać kostki lodu.
Lassi kawowe
Składniki: 120 ml wody, 4 łyżeczki kawy, 300 ml jogurtu naturalnego, 4 łyżeczki cukru, lód w kostkach i szczypta kardamonu.
*Przygotowanie: *kawę zaparzyć 120 ml wody, dodać cukier i dokładnie wymieszać. W urządzeniu do kruszenia lodu zmiksować kostki z jogurtem, a następnie dodać przestudzoną kawę. Na koniec doprawić kardamonem i zmiksować na gładką masę.
Na podstawie stethnews.com/mp/WP Kuchnia