Trwa ładowanie...

Kuchnia włoska po polsku. Najczęstsze błędy

Kuchnia włoska jest uwielbiana przez ludzi na całym świecie. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Chociaż sami w domu często przygotowujemy spaghetti bolognese lub zamawiamy pizzę, nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo różnią się te dania od tych tradycyjnych, serwowanych we włoskich knajpach.

Kuchnia włoska po polsku. Najczęstsze błędyŹródło: 123RF
d3tpwm6
d3tpwm6

Włosi mogliby złapać się za głowę, gdyby zobaczyli niektóre modyfikacje ich kuchni. Przygotowując włoskie posiłki, popełniamy błędy, które z łatwością możemy wyeliminować. Wynikają one z przyzwyczajeń, lenistwa lub po prostu niewiedzy.

Sos boloński, ale z jakim makaronem?

Według Włochów każdy makaron ma swoje przeznaczenie i jego wybór nie jest przypadkowy. Przygotowując sos boloński, powinniśmy użyć do niego makaronu tagliatelle, czyli cienkie wstążki. Makaron spaghetti połączony z pomidorowym sosem to wymysł Zachodu. Jak sama nazwa wskazuje sos boloński pochodzi z Bolonii, a makaron spaghetti z Neapolu, dlatego we Włoszech dostaniemy danie Tagiatelle Bolognese.

Sekret sosu

Tradycyjna carbonara to sos przygotowany na bazie jajek oraz sera z dodatkiem pancetty, czyli dojrzewającego boczku. W zmodyfikowanych przepisach można zauważyć, że do sosu dodawana jest śmietana. To częsty błąd występujący podczas przygotowywania tej potrawy.

Zobacz także: Włoskie cannelloni z nietypowym farszem:

Dobrze ugotowany makaron to podstawa

Chociaż gotowanie makaronu to z pozoru prosta czynność, tak naprawdę trudno wyłapać moment, kiedy jest on al dente. Włosi nie mają problemu z rozpoznaniem smaku dobrze ugotowanego makaronu. Dla mniej wprawionych kucharzy istnieje prosty trik, który pomoże im w ocenie poziomu miękkości ich pasty. Aby to sprawdzić, wystarczy przykleić makaron do kafelkowej ściany. Jeżeli się trzyma, oznacza, że jest wystarczająco ugotowany i sos z łatwością go obklei.

d3tpwm6

Podczas przyrządzania makaronu ważna jest wielkość garnka, w którym gotujemy oraz proporcje soli do makaronu. Naczynie powinno być duże. Jeśli chodzi o sól, powinniśmy zachować proporcje 10 g soli na każde 100 g makaronu. Mieszając sos na patelni z makaronem, można go nieco rozcieńczyć wodą, w której gotowany był makaron.

Z sosem czy oliwą?

Pizzerie z rzekomo włoską pizzą spotykamy na każdym korku. Niestety wiele z nich decyduje się na dostosowanie do Polaków. O pomstę do nieba wołają sosy serwowane w większości polskich pizzerii. Zamawiając to danie we Włoszech, zostanie podane co najwyżej z oliwą, która służy do delikatnego skropienia.

Kuchnia włoska łączy w sobie dania wegetariańskie, mięsne oraz z owocami morza. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Warto jednak przygotowywać dania z Italii według włoskich tradycyjnych przepisów, aby wydobyć z nich najlepszy smak i zrozumieć kuchnię słonecznych Włoch.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3tpwm6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tpwm6
Więcej tematów