Trwa ładowanie...

Kuchnia portugalska. Co o niej wiemy?

Wystarczy spojrzeć na położenie geograficzne Portugalii, by móc stwierdzić, że najpopularniejszymi produktami spożywczymi są w tym kraju ryby i owoce morza. Państwo leży przecież na Półwyspie Iberyjskim i z dwóch stron ma bezpośredni dostęp do wód oceanicznych. Jednocześnie, zagłębiając się w kulinarną tradycję Portugalczyków, możemy być zaskoczeni ogromną różnorodnością i otwartością kuchni tego kraju. Czym charakteryzuje się kuchnia portugalska i jakie są najpopularniejsze potrawy, które w niej znajdziemy?

Pasteis de nata Pasteis de nata Źródło: Unsplash
d34kpva
d34kpva

Tradycje kuchni portugalskiej

Jedzenie posiłków jest dla Portugalczyków prawdziwym rytuałem. Rytm całego dnia opiera się właśnie na godzinach spożywania śniadania, obiadu oraz kolacji.

Śniadania jada się między 7.30 a 10.00. Z reguły są one małe, słodkie i popijane czarną kawą lub espresso. Czasami jedzone są kanapki z szynką lub dżemem, sery albo zapiekanki z masłem lub oliwą, czyli tzw. tourada. Pora obiadowa przypada między 12.30 a 14.00. Z kolei najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja, którą spożywa się między 19.30 a 22.30. Warto wiedzieć, że zarówno obiad, jak i kolacja składają się z trzech dań: zupy, drugiego dania oraz deseru.

Obiady i kolacje jedzone są w towarzystwie, nieśpiesznie, rozmawiając na różne tematy, w szczególności te kulinarne. Co ciekawe, Portugalczycy mają skłonność do używania bardzo dużej ilości papierowych serwetek w trakcie jedzenia. Przepadają wprost za deserami, których głównymi składnikami są zazwyczaj żółtka z cukrem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Pyszny kurczak

Składniki spożywcze charakterystyczne dla kuchni portugalskiej

Mieszkańcy Portugalii uwielbiają oliwę, wino, ryby i owoce morza, ale w ich menu nie brakuje również różnego rodzaju mięs, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Największą popularnością cieszy się bacalhau, czyli suszony solony dorsz. Istnieje przekonanie, że Portugalczycy mają 365 przepisów na dania z bacalhau, czyli po jednym na każdy dzień w roku.

d34kpva

W Portugalii pieczywo przygotowuje się głównie z pszenicy, ale np. słynny chleb Broa produkowany jest także z kukurydzy. Do mięsa podaje się najczęściej ziemniaki lub ryż.

Jeśli chodzi o warzywa, to lubiane są przede wszystkim: kapusta, sałata, papryka (np. piri piri), pomidory, czosnek i cebula. Portugalczycy często w swojej kuchni korzystają również z jadalnych kasztanów.

Sardinhas assadas Unsplash
Sardinhas assadasŹródło: Unsplash

Z owoców preferowane są: figi, melony, gruszki, winogrona. Szczególną popularnością cieszą się również orzechy.

d34kpva

Kuchnia portugalska obfituje w przyprawy, takie jak: liście laurowe, tymianek, kolendra, oregano, mięta, rozmaryn czy też cynamon, anyż, kardamon i wanilia.

Stosunkowo małą popularnością cieszy się za to nabiał, choć sery pojawiają się zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie, a najczęściej osobno jako przystawki.

Najpopularniejsze potrawy kuchni portugalskiej

Będąc w Portugalii koniecznie należy spróbować tamtejszej kuchni. W restauracjach i przydrożnych barach można spotkać wiele wartościowych dań, które nie tylko są smaczne, ale również pozwalają na bliższe poznanie tradycji tego kraju.

d34kpva

Do najpopularniejszych potraw, po które warto sięgnąć w Portugalii, należą:

  • bolinhos bacalhau, czyli smażone kulki z suszonego i solonego dorsza oraz ziemniaków,
  • caldeirada – gulasz przygotowany na bazie małży i różnych gatunków ryb,
  • bife – smażona wołowina lub wieprzowina podawana w winnym sosie z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub sałatki,
  • alheira – przystawka w postaci kiełbasy, ale z mięsa drobiowego, cielęcego lub króliczego (nie może to być wieprzowina) wymieszanego z chlebem, oliwą z oliwek, czosnkiem, papryką i smalcem,
  • sardinhas assadas, czyli grillowane sardynki z solą,
  • caldo verde – zupa krem z ziemniaków, kapusty galicyjskiej, cebuli, oliwy i czosnku podawana z kiełbasą chorizo oraz kukurydzianym chlebem,
  • franceshina lub bifana – franceshina to kanapka z kilkoma rodzajami mięs zapiekana pod grubą warstwą sera i polana sosem pomidorowo-piwnym, a czasami z dodatkiem jajka sadzonego na wierzchu – jest to kaloryczne portugalskie danie typu fast food. Bifane jest nieco lżejszą wersją tejże kanapki z bułki i wieprzowiny.

Na uwagę zasługują również portugalskie desery, takie jak:

  • pasteis de nata – ciastka przygotowane z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowym,
  • ovos moles – ciasto opłatkowe z masą z żółtek i cukru,
  • queijada – ciasteczka z twarogu,
  • bola de berlim – pączki z budyniową masą,
  • arroz doce – ryżowy budyń gotowany na mleku,
  • travesseiro – ciastko z kremem migdałowo-jajecznym.
d34kpva

Kuchnia portugalska uważana jest za przykład kuchni śródziemnomorskiej, która uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Jednocześnie nie wszystkie jej aspekty są tak samo zdrowe. Portugalczycy lubują się w słodkich deserach i spożywają sporo tłuszczów, co nie jest zalecane przez dietetyków. Warto jednak sięgać po ryby i owoce morza, które stanowią podstawę kuchni portugalskiej. Dokonując właściwych wyborów, możemy bezpiecznie czerpać z tradycji kulinarnych tego kraju.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d34kpva
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34kpva
Więcej tematów