Trwa ładowanie...

Chleb pszenny według przepisu z 1839 roku

Własnoręcznie przygotowany chleb doskonale smakuje bez żadnych dodatków, a jego zapach roznosi się po całym domu. Lena Kostylewa z bloga "Przepisy tradycyjne" proponuje najprostszy przepis na to pszenne cudo.

d3qscw2
d3qscw2

Receptura pochodzi z 1839 roku z książki kucharskiej amerykańskiej pisarki i gospodyni domowej Mary Randolph.

Składniki:

550 g przesianej mąki
15 g drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka soli
Odrobina masła i bułki tartej do foremki

Przygotowanie:

Przygotowuję roztwór z drożdży: kruszę je w ciepłej wodzie z odrobiną soli. Dokładnie mieszam. Do przesianej mąki (typ 550) dodaję roztwór. Na początku łączę składniki za pomocą szpatułki, a później zaczynam lekko wyrabiać ciasto rękoma. Na tym etapie nie będzie jednolite i będzie się kleić. Zostawiam je do wyrośnięcia (pod przykryciem) na ok. 1.5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie podsypuję je ok. 50 g mąki i zaczynam wyrabiać. Powinno być elastyczne, miękkie i swobodnie odchodzić od rąk. Wykładam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ponownie zostawiam je do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5 Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Chleb będzie się piekł przez 50 minut.

d3qscw2
d3qscw2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qscw2
Więcej tematów