Trwa ładowanie...
06-09-2013 08:20

Ostrożnie z rozmrożonymi lodami

Po lody chętnie sięgamy latem, choć są tacy, którzy nie odmówią ich sobie zimą. Łączymy je z owocami, kawą, czekoladą, szarlotką. Kupujemy je w waflu, gałkach, dużych opakowaniach czy na patyku. Jemy na zewnątrz albo zabieramy do domu. Małe lody zazwyczaj zjadamy od razu. A co z większymi, które jemy ?na raty?, zamrażamy i odmrażamy? Uważajmy, bo tym niepozornym przysmakiem można się poważnie zatruć.

Ostrożnie z rozmrożonymi lodamiŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
dj87b5u
dj87b5u

Lody to ulubiony letni deser Polaków – wynika z badań TNS OBOP. Ich główne atuty naszym zdaniem to orzeźwiający smak, obecność naturalnych składników czy lekkość. Najbardziej smakują nam lody śmietankowe.

Należy je jednak kupować z głową. Wybierając lody w sklepie, o ile to możliwe, sprawdźmy, czy ich powierzchnia jest gładka, jednolita i bez kryształków. – Pamiętajmy, by przed kupnem sprawdzić datę przydatności do spożycia lodowych smakołyków, a kupując je w lodziarni, dopytać, z jakich półproduktów pochodzą – podpowiada Ewa Wijatkowska, dietetyk i doradca odżywiania. Lody, które zabieramy do domu, najlepiej przetransportować w izotermicznej torbie na mrożonki, szczególnie w czasie upałów. Jeśli jej nie mamy, postarajmy się dowieźć je do domu jak najszybciej.

Roztopionych nie zamrażaj

Lody przechowujemy w zamrażalniku, w temperaturze -18 stopni lub niższej – najlepiej w oddzielnej komorze, by nie „przeszły” innymi zapachami. Raz rozmrożonych nie należy ponownie zamrażać – sprzyja to rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów. Jedząc roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy zarazić się salmonellą, bakterią z rodziny Enterobacteriaceae, występującą m.in. w mleku i jajkach. W sprzyjających warunkach bakterie te mogą przetrwać kilka miesięcy. Źródłem drobnoustrojów mogą być również suszone i świeże owoce dodawane do deseru.

Ewa Wijatkowska tłumaczy: – Po maksymalnym rozmrożeniu lodów do płynnej konsystencji, kiedy dodatkowo panuje wysoka temperatura otoczenia, może dojść do rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Pałeczki salmonelli mogą już znajdować się w gotowym produkcie, jeśli żywność została zakażona przed rozmrożeniem i ponownym zamrożeniem.

dj87b5u

*Uwaga, zatrucie! *
Typowymi objawami zatrucia pokarmowego, które ujawniają się szybko i powodują natychmiastowe uczucie wycieńczenia, są: bóle brzucha, nudności i wymioty, biegunka oraz gorączka. Należy wtedy zmienić dietę na lekkostrawną, pić dużo wody (by organizm się nie odwodnił), sięgnąć po węgiel leczniczy. W przypadku bardzo ostrych objawów, które nie mijają w ciągu kilkunastu godzin, trzeba wybrać się do lekarza.

Zdaniem Ewy Wijatkowskiej nie powinno się jeść roztopionych lodów. – W takiej sytuacji zawsze sugeruję ostrożność i czujność, bez względu na to, czy są to lody ze sklepu czy zrobione samodzielnie – podkreśla dietetyczka. Generalnie temperatura lodów gotowych do spożycia powinna być nie wyższa niż -4 stopnie. Mają wtedy odpowiednią konsystencję i najlepiej smakują.

Lody – zrób je sam

By mieć pewność, że lody zostały sporządzone ze świeżych, wysokiej jakości składników, najlepiej zrobić je w domu. To nie takie trudne. Poradzimy sobie, nawet jeśli nie mamy maszynki do lodów.

Lody dyniowe z rodzynkami

Składniki: 2/3 szklanki purée z dyni, szklanka chudego zagęszczone mleka, łyżeczka esencji waniliowej, garść rodzynek, duże jajko, pół szklanki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki cynamonu, duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli.

dj87b5u

Wykonanie: zagęszczone mleko doprowadzić do wrzenia w rondlu średniej wielkości. W dużej misce utrzeć mikserem jajko z cukrem. Wciąż ucierając, wlewać stopniowo wrzące mleko. Dodać purée z dyni, esencję waniliową, cynamon, imbir, gałkę i sól. Wrzucić wymoczone i osuszone rodzynki. Starannie utrzeć i wstawić do lodówki, by schłodzić masę. Zamrozić w maszynce do lodów. Jeśli nie mamy maszynki, masę należy przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika, co pół godziny (przez pierwsze 2-3 godziny) miksując ją, aby lody były puszyste oraz by nie wytworzyły się kryształki.

Lody herbaciane

Składniki: pół szklanki cukru, 4 jajka, 2 płaskie łyżki dobrej gatunkowo, suchej herbaty, 2 łyżki cukru pudru, 2 szklanki pełnego mleka, szklanka kremówki, mała laska wanilii.

Wykonanie: wanilię podzielić na cząstki, dodać do mleka, zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zalać listki herbaty. Naczynie przykryć, odstawić na 10 minut do zaparzenia, a następnie odcedzić przez gęste sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel, połączyć ze schłodzoną herbatą, lejąc bardzo wolno i cały czas ubijając. Naczynie wstawić na garnek z gorącą wodą i nadal ubijać, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do większego naczynia, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić na puch, oddzielnie ubić białka z cukrem pudrem. Do masy mleczno-jajecznej dodać ubitą śmietanę i białka. Składniki delikatnie wymieszać, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika, co pół godziny je miksując (jak przy lodach dyniowych).

dj87b5u

Lody śmietankowe

Składniki: 500 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki, 8 żółtek, 150 g cukru.

Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem, wstawić do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotować i wlać małym strumieniem do rondla z utartymi żółtkami. Ciągle ubijać. Kiedy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem oraz miską z kremem zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż do ostygnięcia. Kremówkę ubić i wymieszać z wystudzonymi żółtkami. Przełożyć do pojemnika, włożyć do zamrażalnika (postępować jak przy lodach dyniowych).

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

dj87b5u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dj87b5u
Więcej tematów