Jaki ryż wybrać?
Życie i bogactwo na talerzu
Stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców naszego globu. W wielu językach używanych w Azji, słowo "ryż" jest synonimem "życia" i "bogactwa". Szacuje się, że istnieje ponad 40 tys. jego odmian. Różnią się od siebie kształtem, kolorem czy wielkością ziarna. Czy wiesz, który z nich jest najzdrowszy?
Ryż znany jest na wszystkich kontynentach. Stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców naszego globu. W wielu językach używanych w Azji, słowo "ryż" jest synonimem "życia" i "bogactwa". Szacuje się, że istnieje ponad 40 tys. jego odmian. Różnią się od siebie kształtem, kolorem czy wielkością ziarna. Czy wiesz, który z nich jest najzdrowszy?
Ryż długoziarnisty
Jego ziarna są cienkie, mają ok. 6 -7 mm długości. Zawierają przy tym bardzo mało skrobi, w związku z czym ryż ten się nie klei. Ma zwartą konsystencję i łatwo ugotować go na sypko. Dzięki swym właściwościom często dodawany jest do sałatek, warzyw oraz zup.
ml/mmch
Jak oczyścić organizm na wiosnę?