Trwa ładowanie...
d2f0qhg
d2f0qhg

Sushi

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która pokochał niemal cały świat 123

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, która pokochał niemal cały świat. Nie możemy się dziwić, ponieważ sushi jest bardzo zdrowe i często potrafi zaskoczyć nas swoim oryginalnym smakiem.

Sushi to potrawa, która wywodzi się z Japonii. Pierwszy raz wspomniano o niej już w 718 roku, jednak naukowcy wciąż nie są pewni, co dokładnie mogło wtedy to słowo oznaczać. Wiemy natomiast, że przez kolejne wieki kuchnia japońska się zmieniała. Początkowo przyrządzanie potraw, które dziś możemy nazywać pierwowzorem sushi, polegało na nasoleniu wypatroszonych ryb, które następnie wypełniano ryżem. Jego zadaniem było stymulowanie wytwarzania kwasu mlekowego, czyli głównego środka konserwującego. Niestety proces takiej fermentacji mógł trwa nawet kilka miesięcy, dlatego Japończycy zaczęli zastanawiać się nad tym, co zrobić, by danie można było zjeść nieco szybciej.

Odpowiedź przyszła w połowie XVII wieku. Właśnie wtedy w Japoni wynaleziono ocet ryżowy, dzięki któremu czas fermentacji zdecydowanie skrócił się z paru miesięcy do paru dni. Prawdziwa rewolucja kulinarna nastąpiła jednak na przełomie XVIII i XIX wieku, kiedy mieszkańcy Edo zaczęli łączyć surową rybę i gotowany ryż. Później zauważono, że przewiązanie tych dwóch składników liściem glona nori sprawia, że potrawa jest trwalsza, a ryba nie odkleja się od ryżu.

Takie były początki. Dziś o sushi słyszał już niemal cały świat. Również w Polsce lokale serwujące ten rodzaj japońskiej kuchni stają się coraz bardziej popularne, a mieszkańcy naszego kraju coraz częściej otwierają się na smak sushi.

* Sushi – sposób jedzenia i podania*
Sushi tradycyjnie podaje się z sosem sojowym, w którym macza się kawałki potrawy. Zazwyczaj do naszego dania zostanie nam zaserwowany również zielony chrzan wasabi o ostrym i intensywnym smaku. Obok wasabi będzie prawdopodobnie podany marynowany imbir, który je się pomiędzy posiłkami lub przed skosztowaniem innego rodzaju sushi. Ma on na celu oczyszczenie naszych kubków smakowych. Warto pamiętać również o tym, że sushi nie powinno popijać się wodą. Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie zamówienie klasycznej zielonej herbaty.

Sushi tradycyjnie je się pałeczkami, ale równie dobrymi i w pełni poprawnym sposobem jest jedzenie tej potrawy palcami. W Europie jest to jednak rzadko spotykane.

d2f0qhg
d2f0qhg
d2f0qhg
d2f0qhg