Trwa ładowanie...

Jak zrobić idealny biszkopt? Porady Mariety Mareckiej

Przygotowanie ciast: biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić nam wiele trudności. Marieta Marecka, blogerka i kulinarna ekspertka od słodkości, podpowiedziała, jak przygotować te problematyczne wypieki.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3r3fih
d3r3fih

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 5 średnich jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko po żółtku ciągle, cały czas miksując. Mąki przesiewamy do osobnej miski, delikatnie wsypujemy do ubitych jaj z cukrem. Za pomocą łopatki mieszamy całość tak, by w cieście nie było żadnej grudki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy położyć go na samym spodzie. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. C na ok. 40 minut. Dla pewności można sprawdzić stopień wypieczenia patyczkiem. Zaraz po upieczeniu upuszczamy formę z ciastem na podłogę i pozostawiamy na stole do wystudzenia.

Porady Marietty, jak uratować biszkopt, który jest za niski lub jak wykorzystać skrawki:

  • Powycinać kółka, poskładać z kremem i zalać czekoladową polewą
  • Nałożyć na niego masę owocową lub piankową
  • Wysuszyć i zmiksować z masłem, a następnie użyć jako spodu do ciasta
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj