Jak zrobić idealny biszkopt? Porady Mariety Mareckiej
Przygotowanie ciast: biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić nam wiele trudności. Marieta Marecka, blogerka i kulinarna ekspertka od słodkości, podpowiedziała, jak przygotować te problematyczne wypieki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki (w temperaturze pokojowej):
- 5 średnich jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko po żółtku ciągle, cały czas miksując. Mąki przesiewamy do osobnej miski, delikatnie wsypujemy do ubitych jaj z cukrem. Za pomocą łopatki mieszamy całość tak, by w cieście nie było żadnej grudki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy położyć go na samym spodzie. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. C na ok. 40 minut. Dla pewności można sprawdzić stopień wypieczenia patyczkiem. Zaraz po upieczeniu upuszczamy formę z ciastem na podłogę i pozostawiamy na stole do wystudzenia.
Porady Marietty, jak uratować biszkopt, który jest za niski lub jak wykorzystać skrawki:
- Powycinać kółka, poskładać z kremem i zalać czekoladową polewą
- Nałożyć na niego masę owocową lub piankową
- Wysuszyć i zmiksować z masłem, a następnie użyć jako spodu do ciasta
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.