Trwa ładowanie...

Jak wybrać dojrzałego arbuza? Zwróć uwagę na jeden szczegół

W czasie upałów soczysty arbuz idealnie nas orzeźwi i nawodni. Nie każdy owoc jest jednak na tyle słodki, żebyśmy zajadali go ze smakiem. Jak wybrać dobrego arbuza? Należy dokładnie przyjrzeć się kolorowi owocu.

Jak wybrać dojrzałego arbuza? Zwróć uwagę na jeden szczegółŹródło: 123RF
d1phekp
d1phekp

Jak wybrać dobrego arbuza?

Żeby wybrać słodkiego i dojrzałego arbuza, musimy patrzeć na jasną plamę na spodzie owocu. Im bardziej jest żółta (a nie biała), tym bardziej arbuz jest miękki i soczysty, a tym samym słodkim. Odbarwienie pojawia się w miejscu, którym owoc stykał się z podłożem, na którym był przechowywany.

Dojrzały arbuz - znaki szczególne

Warto obserwować też ciemne "pajęczynki", które pojawiają się na skórce arbuza. Wbrew pozorom, ich duża ilość nie świadczy o tym, że owoc nie nadaje się do jedzenia. Im więcej "znamion", tym słodszy arbuz.

Jak wybrać dojrzałego arbuza - ogonek

Jeśli ogonek jest suchy, to dobrze - znaczy to, że arbuz jest dojrzały. Jeśli jednak jest zielony, owoc prawdopodobnie został zerwany zbyt wcześnie i jest więcej niż prawdopodobne, że nie będzie tak pyszny i słodki, jak mógłby być.

Jak wybrać dojrzałego arbuza - test dźwięku

Chcąc zbadać arbuza przed kupnem, zróbmy test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszymy "pusty" dźwięk. Taki, jaki wydaje z siebie chociażby bębenek.

d1phekp

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: To niedoceniania bomba witaminowa. Nigdy więcej nie wyrzucaj pestek z arbuza

d1phekp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1phekp
Więcej tematów