Kiełki - zdrowy i lekki dodatek
Dlaczego warto jeść kiełki?
Ich cudowne właściwości zdrowotne znane są już od 5 tysięcy lat. Początkowo doceniane jedynie w kuchni Dalekiego Wschodu, obecnie cieszą się sporą popularnością również w Ameryce i Europie. Wykazują cenne właściwości zdrowotne, odpowiednio podane świetnie smakują, a w dodatku poprawiają humor.
Ich cudowne właściwości zdrowotne znane są już od 5 tysięcy lat. Początkowo doceniane jedynie w kuchni Dalekiego Wschodu, obecnie cieszą się sporą popularnością również w Ameryce i Europie. Na polskich stołach kiełki są obecne od lat 90.
Sekret wyjątkowych właściwości kiełków tkwi w ich formie. W ziarenkach w trakcie kiełkowania uaktywniają się bowiem enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze, tak aby nasz organizm był zdolny je przyswoić. Dzięki temu zwiększa się ilość witamin, aminokwasów powstających z białek oraz łatwo przyswajalnych cukrów prostych. W produktach tych znajdziemy szereg witamin m.in. z grupy B, ale również C, D, E, A oraz K. Są skarbnicą cennych składników mineralnych - magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, jodu, potasu, miedzi, litu, selenu i manganu. Ponadto, zawierają sporą dawkę beta-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-6 i błonnika. Warto dodać, że są niskokaloryczne i łatwostrawne.
Prezentujemy krótki poradnik o kiełkach, ich właściwościach leczniczych, a także wskazówki domowej uprawy i propozycje wykorzystania w kuchni.