Dziwne przysmaki regionalne

Jak pisał niegdyś polski poeta i geolog Wincenty Pol: "Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie". Słowa te doskonale pokazują, jak niewiele wiemy o daniach serwowanych w różnych regionach naszego kraju

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
Jak pisał niegdyś polski poeta i geolog Wincenty Pol: „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie". Słowa te doskonale pokazują, jak niewiele wiemy o daniach serwowanych w różnych regionach naszego kraju.

Czernina kujawska

Tradycyjne pożywienie ludowe w północnej Polsce. Czarnina to rodzaj polewki zaprawionej krwią z drobiu. Przygotowuje się ją przeważnie na rosole z podrobów, grzbietu i szyi kaczych z włoszczyzną i suszonymi owocami (gruszkami i śliwkami) z dodatkiem majeranku i cząbru. Do zupy podawany jest grubo krojony makaron lub kluski kładzione, kluski ziemniaczane. Czarnina była jednym z głównych dań podawanych podczas obrządku weselnego („A żeby ci żużel w czerninę wpadł" - mówili ci, których nie zaproszono na uroczystość).

Podchmielone wisienki

Produkt znany jest w okolicach Zakroczymia (małopolska) od ponad 30 lat. Podstawowymi składnikami są cukier, spirytus oraz pochodzące z przydomowych sadów bądź kupowane na targu wiśnie. Nie jest wyraźnie określona proporcja między wiśniami a ilością spirytusu. Ten ostatni dodawany był zależnie od upodobań. Produkt ten jest ważnym domowym przysmakiem i stanowi ważny dodatek do deserów.

Pierekaczewnik

Tradycyjny produkt tatarski, który nazwę swą wywodzi z terenów dawnych kresów. Podawany jako potrawa świąteczna. Obecnie wykonywany bardzo rzadko ze względu na wyjątkowo dużą pracochłonność i koszty składników. Pierekaczewnik jest pierogiem makaronowym składającym się z wielu, bardzo cienkich warstw ciasta przekładanych farszem (baraniną, wołowiną, serem lub masą jabłkową). Ciasto zwijane jest w rulon, łączony na brzegach na kształt litery „O". Podaje się go na ciepło, dzięki czemu poszczególne warstwy rozdzielają się i staja się lekko chrupiące.

Rosół z gołębi

Wraz z rozwojem górnictwa i hutnictwa na Górnym Śląsku rozpowszechniła się hodowla gołębi. Ptaki pozwoliły robotnikom nie tylko oderwać się od codziennych obowiązków, ale były też źródłem pożywienia. Według hodowców wywar z gołębi powinien być spożywany przede wszystkim przez dzieci, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a posiada dużo wartości odżywczych.

Polecamy również:

Smażona ikra

W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Przygotowanie banalnie proste - ikrę umyć, usunąć błony, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć ikrę z dodatkiem cebuli, najlepiej pod przykryciem. Posypać solą i podawać z kromkami chleba lub gotowanymi ziemniakami.

Ślepe ryby

Tradycyjna zupa powszechnie gotowana w Wielkopolsce. Nie ma nic wspólnego z rybami. Jej nazwa oznacza zupę ziemniaczaną, na której nie pływa żadne oko tłuszczu. Tradycyjny przepis na ślepe ryby to 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w 2 litrach wody, które uciera się i krasi słoniną, a następnie zalewa lub zaprawia mlekiem, maślanką lub śmietaną z mąką. Czasem dodaje się kaszę i podsmażoną na tłuszczu cebulę.

Kawa żołędziówka

Na obszarach nadbużańskich sporządzanie takiego napoju ma wielowiekową tradycję. Ze względu na swe zdrowotne właściwości wzmianki o kawie żołędziowej znajdują się w literaturze wielu polskich pisarzy. Nadbużańska kawa to zdrowy, posilny i wzmacniający napój, dający poczucie sytości, wzmacniający żołądek, wątrobę i śledzionę, likwidujący zaburzenia żołądkowe.

qk

fot. iStockphoto/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości