Cukinia - smaczne i niedoceniane warzywo
Właściwości cukinii
Wśród lipcowych produktów, które warto włączyć do jadłospisu obowiązkowo należy wymienić cukinię. Warzywo to - wraz z kwiatami - daje szerokie pole do popisu w kuchni. Jednak ze względu na mało wyrazisty smak, często jest niedoceniana. Dietetyk Kamila Lipiec z Centrum Naturhouse w Nowej Soli, wyjaśniła nam dlaczego warto przekonać się do jedzenia cukinii i jak najlepiej ją przygotować.
Wśród lipcowych produktów, które warto włączyć do jadłospisu obowiązkowo należy wymienić cukinię. Warzywo to - wraz z kwiatami - daje szerokie pole do popisu w kuchni. Jednak ze względu na mało wyrazisty smak, często jest niedoceniana. Dietetyk Kamila Lipiec z Centrum Naturhouse w Nowej Soli wyjaśniła nam, dlaczego warto przekonać się do jedzenia cukinii i jak najlepiej ją przygotować.
- Cukinia jest lekkostrawna i bardzo niskokaloryczna, zawiera jedynie 16 kcal i tylko 4 g węglowodanów w 100 g produktu. To jedno z niewielu warzyw, w których nie odkładają się metale ciężkie, dlatego może być podawana małym dzieciom. Ponadto jak większość warzyw ma właściwości odkwaszania organizmu.