Trwa ładowanie...

Co jeść i pić, by ochronić się przed skutkami promieniowania słonecznego?

Kąpiel słoneczna zapewnia ładną opaleniznę i poprawia samopoczucie, ale nadmiar promieniowania bywa też groźny: przyspiesza starzenie się skóry, powoduje problemy ze wzrokiem i sprzyja rozwojowi nowotworów. Jak się przed tym uchronić? Choćby odpowiednim… jadłospisem. Co powinno się w nim znaleźć?

Letnia dietaLetnia dietaŹródło: Adobe Stock
dqdpl1o
dqdpl1o

Sepia

Barwnik pozyskiwany z mątwy – głowonoga zamieszkującego Morze Śródziemne oraz Ocean Atlantycki, służył niegdyś do produkcji farb i kredek. Dziś sepia jest przede wszystkim cenioną przyprawą, ciekawym dodatkiem do makaronu czy ryżu. Warto wprowadzić ją do jadłospisu, jeśli chcemy uchronić się przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Głównym składnikiem produktu jest bowiem melanina, czyli naturalny pigment obecny również w naszym organizmie, odpowiadający za kolor skóry, włosów czy oczu. Jej najważniejszym zadaniem jest jednak ochrona skóry i oczu przed promieniowaniem.

Jarmuż

Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (uprawiano je jako roślinę ozdobną), smak, ale również właściwości prozdrowotne, które potwierdziły współczesne badania naukowe. Jarmuż to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł luteiny pomagającej w ochronie oka przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.

Sok marchewkowy

Latem marchewka jest szczególnie smaczna i soczysta, co warto wykorzystać przetwarzając ją na pyszny, orzeźwiający napój, którego pomarańczowa barwa jest efektem wysokiego stężenia karotenoidów, czyli cennych dla naszego zdrowia substancji barwnikowych, m.in. beta-karotenu, luteiny czy zeaksantyny, odgrywających istotną rolę w produkcji melaniny chroniącej przed skutkami promieniowania słonecznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Żółtko jajka

Jajko to jeden z najdoskonalszych produktów natury, prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, choćby luteiny, która chroni wzrok przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Żółtko, zwłaszcza płynne, dostarcza też solidnej dawki witamin z grupy B, działających łagodząco na oczy zmęczone nadmiarem promieni słonecznych.

dqdpl1o

Borówki amerykańskie

Długo można wyliczać zdrowotne korzyści z jedzenia borówek, w produkcji których Polska stała się ostatnio europejską potęgą. Te pyszne owoce są m.in. bogatym źródłem flawonoidów – związków działających jak wewnętrzny filtr na skórze, dzięki czemu pochłaniających szkodliwe promieniowanie UV.

Orzechy włoskie

W zapobieganiu i ograniczaniu negatywnych skutków promieniowania UV ważną rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Gdzie je znajdziemy? Choćby w orzechach włoskich, których skład w ponad 50 procentach stanowią cenne tłuszcze. Nie brakuje w nich również flawonoidów neutralizujących szkodliwy wpływ kąpieli słonecznych.

Czekolada gorzka

Jeśli chcemy zapewnić skórze większą ochronę przed promieniowaniem UV sięgnijmy po 2-3 kostki czekolady, ale koniecznie gorzkiej, o jak największej zawartości miazgi kakaowej (najlepiej powyżej 70 proc.). To skarbnica cennych polifenoli, które – jak wykazali naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Lavala – ograniczają szkodliwość kąpieli słonecznych.

Biała herbata

Przed wiekami pił ją wyłącznie chiński cesarz, ewentualnie goście przebywający na jego dworze. Dziś białą herbatę bez większego trudu kupimy także w polskim sklepie. Przygotowany z niej napar ma delikatny smak oraz słodko-ziołowy aromat, a w dodatku wykazuje wyjątkowo silne działanie prozdrowotne – w porównaniu do innych gatunków herbaty (w tym zielonej) zawiera znacznie więcej polifenoli, które m.in. łagodzą negatywne skutki promieniowania słonecznego.

dqdpl1o

Przecier pomidorowy

Badania naukowe wykazały, że wystarczy jeść dziennie pięć łyżek stołowych przecieru pomidorowego, najlepiej w towarzystwie oliwy z oliwek, by znacząco zwiększyć naturalną ochronę przed promieniowaniem słonecznym. To zasługa likopenu – organicznego związku chemicznego z grupy karotenoidów nadającego pomidorom czerwonej barwy. Ta cenna substancja lubi obróbkę termiczną, pod wpływem gotowania czy duszenia ulega przekształceniu do postaci znacznie lepiej przyswajalnej przez nasz organizm. Dlatego warto spożywać pomidorowe przetwory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dqdpl1o
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dqdpl1o
Więcej tematów