Trwa ładowanie...

Ciasto drożdżowe z cynamonem – idealne do popołudniowej herbaty

Miękkie, puszyste, maślane i obłędnie pachnące cynamonem – kawałka tego ciasta nie sposób sobie odmówić. Można je jeść zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Jak z każdym ciastem drożdżowym, jego przygotowanie pochłania nieco czasu, ale naprawdę nie będziecie żałowali!

Ciasto drożdżowe z cynamonemCiasto drożdżowe z cynamonemŹródło: foodiesfeed.com
d3dokoc
d3dokoc

Ciasto drożdżowe z cynamonem na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Już sam zapach cynamonu, który unosi się w domu podczas pieczenia, jest powalający. Ciasto jest bardzo miękkie i maślane. Jeśli chcecie, możecie także wzbogacić jego smak różnymi dodatkami.

Przepis na drożdżowe ciasto z cynamonem

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • cynamon
  • sól

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Roztapiamy 50 gr masła.
  2. W dużej misce łączymy mąkę, żółtka, cukier i rozczyn. Wyrabiamy. Po chwili dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Ciasto rozwałkowujemy w miarę cienki placek. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Ciasto zwijamy jak roladę.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy nasze ciasto.
  5. Smarujemy wierzch roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
d3dokoc

Dodatki do ciasta

Jeśli chcecie, do ciasta możecie dodać też różne dodatki. Najlepiej będą pasowały:

  • Bakalie – rodzynki, kawałki orzechów lub kandyzowane owoce. Możecie posypać nimi ciasto jeszcze przed zwinięciem go w rulon.
  • Czekolada – gorzką czekoladę wystarczy drobno posiekać i tak jak w przypadku bakalii, posypać nią ciasto zaraz po posmarowaniu go cynamonem. Podczas piczenia czekolada się roztopi, przez co ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.
  • Świeże owoce - świetnie sprawdzą się jabłka, śliwki, a nawet gruszki. Owoce kładziemy na wierzchu ciasta. Pamiętajcie, że śliwki układamy skórką do dołu.
  • Lukier z serka - bułeczki cynamonowe, które od tego ciasta różnią się tylko kształtem, smaruje się lukrem na bazie kremowego serka, dlatego takim lukrem możecie posmarować też to ciasto. Lukier przygotowuje się bardzo prosto – wystarczy zmieszać razem kremowy serek kanapkowy, trochę miękkiego masła i cukier puder.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3dokoc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dokoc
Więcej tematów