Trwa ładowanie...

Chłodnik najzdrowszy zaraz po przyrządzeniu

Gazpacho to chłodnik wywodzący się z Hiszpanii, który staje się coraz bardziej popularny również w Polsce. Okazuje się, że najwyższy poziom witaminy C ma zaraz po przyrządzeniu - stwierdzili naukowcy hiszpańscy. Wyniki badań opublikowano na łamach "European Journal of Public Health".

Chłodnik najzdrowszy zaraz po przyrządzeniuŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2ly8w3
d2ly8w3

Gazpacho wywodzi się z Andaluzji. Jest jednym z najbardziej popularnych hiszpańskich dań, coraz częściej obecnym również w Polsce. Przyrządza się je z krojonych lub miksowanych surowych warzyw, octu, oliwy i kawałków chleba.Ta podawana na zimno zupa jest szczególnie dobra na lato. Oprócz tego że przynosi ulgę podczas upałów, to również uzupełnia w organizmie poziom elektrolitów, wody, witamin A, C i E, kwasów organicznych i przeciwutleniaczy.

Okazuje się jednak, że potrawy typu gazpacho należy spożywać jak najszybciej po przyrządzeniu. Wtedy bowiem mają najwyższy poziom pożytecznych składników.

"Zaobserwowaliśmy, że gazpacho posiada niższy poziom kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego niż warzywa, które posłużyły do jego sporządzenia - wyjaśnia współautorka badań, Elena Maria Rodriguez z Uniwersytetu Complutense w Madrycie. - Oznacza to stratę części przeciwutleniaczy obecnych w warzywach".

Spośród składników gazpacho najwięcej witaminy C zawiera papryka i pomidory. Z kolei pomidory, czosnek i cebula mają najwyższy poziom kwasów organicznych. Zdaniem autorów pożyteczne składniki tracone są na skutek miksowania warzyw. Autorzy rekomendują więc jedzenie gazpacho jak najszybciej po przyrządzeniu.(PAP)

krx/ tot/

Polecamy również:

Coś dobrego na gorące dni

d2ly8w3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ly8w3
Więcej tematów