Białko konopne - kolejna nowość na półkach ze zdrową żywnością
Białko pochodzi z konopi siewnej, (Cannabis sativa), używanej już od wielu, wielu lat w przemyśle spożywczym, odzieżowym i farmaceutycznym.
Wiele osób słysząc o produktach z konopi kupowanych w zwykłych sklepach i stosowanych w kuchni, myśli, że to pomyłka. Otóż nie. Po prostu białko konopne, o którym mowa, nie ma nic wspólnego z konopiami indyjskimi bardziej znanymi jako marihuana. Białko pochodzi z konopi siewnej (Cannabis sativa) używanej już od wielu, wielu lat w przemyśle spożywczym, odzieżowym i farmaceutycznym.
Jak powstaje ten produkt? Małe, przypominające gorczycę, nasiona konopi mielone są dokładnie, a następnie wyciskany jest z nich olej. Pozostaje miazga, która jest suszona i rozcierana na drobny proszek. Co ciekawe, proszek ze względu na sporą zawartość chlorofilu jest zazwyczaj zielony. 100 gramów proszku zawiera 54 g białka, 23 g węglowodanów (tylko 4 g cukru i 18 g błonnika) oraz 11 g tłuszczu.
Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa. Zajmuje pod tym względem drugie miejsce, po białku sojowym. Ważne jest jednak, że białko konopne jest o wiele lepiej przyswajalne niż białko sojowe. Dlatego więc do tej pory było ono używane głównie przez osoby zajmujące się na co dzień zawodowo aktywnością fizyczną. Produkt ten pomaga w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w sprężyste mięśnie. Nie zawiera glutenu, laktozy ani produktów GMO.
Dla kogo takie białko jest przeznaczone? Przede wszystkim dla osób uprawiającym sport. Białko w nasionach konopi zawiera bowiem mnóstwo aminokwasów, w tym, oczywiście te, które odpowiadają za regenerację mięśni. Poza tym to znakomity dodatek w dietach odchudzających! Zapewnia uczucie sytości, zawiera łatwo przyswajalne witaminy, jest bogatym źródłem cynku, magnezu, żelaza i fosforu. W przeciwieństwie do innych rodzajów białka, to z konopi nie powoduje wzdęcia, pozostawia uczucie lekkości, pozwalając trenować jeszcze intensywniej.
Ponieważ białko z konopi jest nieprzetworzone, wszystkie kwasy tłuszczowe, włącznie z kwasem omega-3 i kwasem gamma-linolenowym są w nim zachowane. Te niezbędne kwasy tłuszczowe przyczyniają się do ogólnej poprawy zdrowia, a w szczególności poprawiają krążenie, wzmacniają serce, włosy i skórę, stawy oraz system odpornościowy. Nie zawiera również dioksyn ani toksyn, często obecnych w tłustych rybach.
W jaki sposób wykorzystywać białkowy proszek z konopi? Przede wszystkim przygotowujmy wysokoenergetyczne koktajle z białkiem w składzie. Oto prosty przepis: potrzebny będzie banan, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, małe opakowanie niskokalorycznego jogurtu i łyżeczka białka konopnego. Warzywa wraz z jogurtem i proszkiem wystarczy zmiksować i wypić tuż przed treningiem lub ćwiczeniami na siłowni.
Białko możemy również wykorzystywać jako dodatek do innych potraw. Poranna owsianka, jajecznica, miseczka jogurtu, musli czy twarożku, nic nie stracą na smaku, a zyskają na wartości, gdy wsypiemy do nich trochę tego skondensowanego białka. Proszek można również dodawać do sałatek - pamiętajmy jednak o jego kolorze, który może zmienić wygląd pieczołowicie przygotowywanych przez nas dań.
Naukowcy stwierdzili, że konopie wspomagają zdrowy metabolizm i wzmacniają system odpornościowy. Powinny być włączone do codziennej diety dla zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka. Wszystko wskazuje więc na to, że produkty z konopi siewnej coraz częściej będą pojawiać się na naszych stołach. Zobaczymy, czy tak będzie. Na razie białko konopne możemy znaleźć jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, szczególnie internetowych.
AD/mp/WP Kuchnia