Trwa ładowanie...

Bekon z...marchewki. Jak przygotować ten wegański przysmak?

Bekon raczej nie kojarzy nam się ze zdrową porcją warzyw. Ten przysmak z marchewki, który swą popularność zawdzięcza TikTokowi, jest jednak doskonałą bezmięsną alternatywą dla tradycyjnego bekonu.

Wegański bekon z marchewkiWegański bekon z marchewkiŹródło: Adobe Stock, fot: Yuliya Furman
d1ln2ro
d1ln2ro

Przepis na wegański bekon z marchewki opublikowała na TikToku Tabitha Brown. Brown jest amerykańską aktorką i influencerka. Aktorka znana z serialu "The Chi", zebrała na TikToku ponad już 4 miliony obserwujących. Na swoim kanale publikuje wiele wegańskich przepisów, a jej filmik z przepisem na bekon stał się natychmiastowym hitem.

Przepis na wegański bekon

Składniki:

  • marchewka
  • czosnek w proszku
  • wędzona mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • płynny dym
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry, a następnie za pomocą obieraczki, odbieramy na cienkie plastry.
  2. W miseczce mieszamy płynny dym, syrop klonowy i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy plastry marchewki i odstawiamy na 10 minut.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  4. Marchewkę układamy na blaszce i pieczemy przez około pięciu minut.

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1ln2ro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ln2ro
Więcej tematów