Trwa ładowanie...

5 przysmaków z… oranżadą. Oryginalne przepisy na obiad i deser

Po ten gazowany napój orzeźwiający często sięgamy z sentymentu, ponieważ kojarzy nam się z czasami dzieciństwa. Problem w tym, że skład oranżady pozostawia zwykle sporo do życzenia, dlatego w spożywaniu tego typu produktów warto zachować umiar. Od czasu do czasu możemy wykorzystać ją jednak do przygotowania pysznego deseru, a nawet… obiadu.

Oranżada nada żeberkom chrupkości Oranżada nada żeberkom chrupkości Źródło: Adobe Stock, fot: ©Philip Stridh - stock.adobe.com
d36ii4m
d36ii4m

Żeberka w oranżadzie

Nie da się ukryć, że żeberka wieprzowe to specjał dość tłusty i kaloryczny, ale wciąż cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni – są cenione za soczystość, delikatność i walory smakowe. Można je przyrządzić na wiele sposobów, choćby z dodatkiem… białej oranżady, która nada przysmakowi przyjemnej chrupkości.

Zadanie jest proste. Kilogram mięsistych, jasnoczerwonych żeberek dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze porcje (każda powinna mieć 1-2 kostki). Następnie zrumieniamy je na rozgrzanym oleju rzepakowych (z każdej strony), po czym dodajemy masło (50 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki), keczup (5-6 łyżek), sos sojowy (pół szklanki) oraz oranżadę (¾ szklanki). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i dusimy na małym ogniu przez 20-25 minut. Tak przyrządzone żeberka świetnie smakują zarówno na ciepło (sprawdzą się jako danie obiadowe, np. z pieczonymi ziemniakami), jak i zimno (np. ze świeżym pieczywem).

Ciasto czekoladowe z oranżadą

Szukasz prostego przepisu na smaczne i puszyste ciasto, którym będą zajadali się wszyscy domownicy? Oto ciekawa propozycja, oczywiście z dodatkiem oranżady, najlepiej czerwonej.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Mąkę pszenną (2 szklanki) mieszamy z cukrem (szklanka), kakao (4 łyżki) oraz proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki). Rozpuszczamy masło (200 g), dodajemy do niego jajka (3) i miksujemy, powoli dolewając oranżadę (szklanka). Gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy stopniowo mąkę z dodatkami, cały czas miksując. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę (pół szklanki) i posiekane orzechy włoskie (4-5 łyżek), mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 50-60 minut do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 st). Po wyjęciu i przestudzeniu oblewamy polewą z gorzkiej czekolady.

d36ii4m

Pierś z kurczaka w oranżadzie

Drobiowa pierś jest produktem nie tylko stosunkowo tanim, ale także bardzo uniwersalnym, doskonale znoszącym różne formy obróbki i rozmaite dodatki, także oranżadę. Jak przygotować soczysty i pyszny kawałek mięsa w stylu azjatyckim?

Na początku pierś z kurczaka (około kilogram) nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym (100 ml), po czym obkładamy kilkoma łodygami trawy cytrynowej. Zostawiamy na 4-5 godzin w lodówce, a następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, zalewamy białą oranżadą (ok. 300 ml) i pieczemy 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, co pewien czas polewając pierś powstałym płynem. Serwujemy ją z frytkami, np. z batatów.

Naleśniki z oranżadą

Naleśniki to świetny pomysł na lunch, obiad czy kolację. Jeśli lubimy eksperymenty kulinarne warto przekonać się, jak smakuje naleśnikowe ciasto przygotowane z dodatkiem kolorowej oranżady.

Mąkę pszenną (szklanka), mleko (szklanka), oranżadę (pół szklanki), dwa jajka (powinny mieć temperaturę pokojową), trzy łyżki roztopionego masła oraz szczyptę soli miksujemy na gładką masę (powinna spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię). Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnie przeznaczonej do nich patelni, płaskiej i szybko się nagrzewającej. Serwujemy je z tradycyjnym farszem z twarogu, cukru waniliowego i rodzynków, ewentualnie dżemem owocowym lub nutellą.

d36ii4m

Galaretka z oranżady

Masz ochotę na prosty i smaczny deser? Wypróbuj jak pyszna jest galaretka przygotowana na bazie oranżady, najlepiej białej.

Żelatynę (2 łyżki) wsypujemy do zimniej wody (pół szklanki), po czym zagotowujemy, by się rozpuściła. Jeszcze gorącą wlewamy do podgrzanej oranżady (2 szklanki), mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec przelewamy do pucharków, dodajemy ulubione owoce (borówki, winogrona, pokrojone banany, cząstki mandarynek) i umieszczamy w lodówce, aż do zastygnięcia. Galaretkę podajemy z bitą śmietaną (wystarczy ubić 500 ml śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d36ii4m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36ii4m
Więcej tematów