Żurek
- ? spory pęczek włoszczyzny
- ? 400 g surowej białej kiełbasy
- ? 300 g wędzonego boczku
- ? 3 duże cebule
- ? 3-4 niewielkie ziemniaki
- ? 2 ząbki czosnku
- ? szczypta soli,
- ? 2 kostki rosołowe lub Magii
- ? 2 liście laurowe KAMIS,
- ? majeranek KAMIS do smaku
- ? 4-6 kulek ziela angielskiego Kamis
- ? zakwas na żurek
- ? jaja ? po jednym na osobę
- ? jako dodatek pieczywo jasne lub ciemne
Z włoszczyzny, białej kiełbasy i przypraw (sól, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek) ugotować wywar. Można doprawić kostką rosołową lub przyprawą w płynie typu Magii. Przecedzić wywar, warzywa pokroić w kostkę, kiełbasę w grubsze plastry i dodać spowrotem do wywaru. W wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek i cebulę pokroić, zrumienić na patelni, przyprawić majerankiem i połączyć z wywarem. Dodać zakwas do smaku i zagotować. Doprawić wg uznania. Podawać z jajem ugotowanym na twardo, z dodatkiem pieczywa.
Przepis dodał użytkownik renik
Podziel się opinią
Komentarze