Zupa z czerwonym winem
- 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego
- 130 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 150 ml czerwonego wina
- 600 ml bulionu mięsnego może być z kostki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- liść laurowy
- 2 duże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Mięso pokroić na kawałki, boczek w kostkę. Cebulę obrać pokroić na
talarki.
W garnku na silnie rozgrzanym oleju podsmażyć mięso i boczek, często
mieszając. Dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wlać wino i
bulion mięsny. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dodać
tymianek i liść laurowy. Gotować pod przykryciem. Marchewkę
obrać,pokroić na plasterki wrzucić do garnka 25 minut przed końcem
gotowania. Papryki pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne, umyć
pokroić na paski i dodać do zupy na 10 minut przed zakończeniem
gotowania zupy. Zupę posypać posiekaną natką pietruszką.
Zupę można podać z każdym rodzajem chleba,który maczany z zupie jest
bardzo smaczny.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze