zupa szpinakowa
- na porcję ok 1 l:
- włoszczyzna (ja używam pociachanej mrożonej)
- szpinak (jeśli mrożony hortex, to pół opakowania)
- kostka rosołowa
- 5-6 pieczarek
- czosnek
- makaron np typu kokardki
- śmietana
- lubczyk / pietruszka
- łyżka masła
- sól, pieprz
Pokrojoną włoszczyznę, pieczarki (w plasterki lub ćwiartki - jak kto woli) oraz szpinak ugotować z kostką rosołową w 1 l wody. Włoszczyzny dajemy tyle ile lubimy - ja lubię jak w zupie jest dużo warzyw, ale jeśli ktoś nie przepada to można je ugotować w całości... Lubczyk/pietruszkę dodajemy w całości, żeby się nie rozlazło to po całej zupie można związać nitką i później wyciągnąć. Zabielić śmietaną, zagotować. Posolić, popieprzyć, doprawić czosnkiem - świeżym lub granulowanym (ja lubię jak jest wyczuwalny). Dodać makaron (jeśli warzyw jest bardzo dużo to można zrobić bez makaronu, ja tak uwielbiam). Na koniec dodać masło.
Podawać można na gorąco - wtedy najlepiej smakuje posypana żółtym serem (musi być topiący się), lub lekko podgrzaną - wtedy idealna na upały. Najlepiej smakuje posiekana świeżą pietruszką.
Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik kaczkolot
Podziel się opinią
Komentarze