ZUPA SEROWO-POROWA
- składniki:
- - 1 cebula
- - 2 pory
- - olej do smażenia
- - 250g mięsa mielonego (mieszanego)
- - 1l bulionu (instant)
- - 1 śmietankowy ser topiony (200g)
- - śmietana
- - pieprz
- - groszek ptysiowy
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por oczyścić (odciąć piętkę i ciemnozieloną część liści). Rozciąć wzdłuż, zaczynając od połowy, dokładnie opłukać, posiekać w krążki.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone i cebulę, razem podsmażyć. W trakcie smażenia rozgniatać mięso, aż powstaną małe okruszki. Kiedy się zrumienią, dodać por i przez chwilę razem dusić. Zalać bulionem.
Ser topiony rozpuścić w zupie, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż por będzie miękki. Doprawić śmietaną i pieprzem. Podawać posypane garścią groszku ptysiowego.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze