Trwa ładowanie...
d44b92c
13-04-2015 07:41

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Przepis
4.5
(6 głosów)
Oceń:
d44b92c
Składniki
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 200 g zielonego ogórka
  • 100 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g ziemniaków
  • 40 g pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cytryna
  • 40 g margaryny lub masła
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • mąka ziemniaczana
  • 1 l wody
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

Całość zalej 1 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Ogórka umyj, obierz i zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając. Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.

Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny. Podawaj ze świeżym koperkiem.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44b92c
d44b92c
d44b92c
Więcej tematów
d44b92c