Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 200 g zielonego ogórka
- 100 g marchewki
- 50 g pietruszki
- 50 g selera
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ziemniaków
- 40 g pora
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 cytryna
- 40 g margaryny lub masła
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 pęczek koperku
- 2 liście laurowe
- mąka ziemniaczana
- 1 l wody
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.
W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.
Całość zalej 1 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Ogórka umyj, obierz i zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając. Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.
Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny. Podawaj ze świeżym koperkiem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze