Zupa ogórkowa
- litr wody
- 4 ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mała cebulka
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki wegety
- pieprz
- 0,5 szklanki wody z ogórków
Wodę zagotować, do tego wsypać sól oraz wegetę. Obrać pietruszkę, marchewkę oraz cebulkę. Pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Cebule przekroić na połowę, połowę wrzucić do garnka i gotować a drugą część przypalić na ogniu i również wrzucić do wody. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować do miękkości. Gdy będą dobre wrzucić starte ogórki kiszone oraz wlać pół szklanki wody z ogórków. Wszystko zagotować. Można zagęścić zupę dodając rozmieszaną łyżkę mąki ze śmietaną.
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Podziel się opinią
Komentarze