Zupa " Nic"
- Sposób zmieniania objętości: na 1 jajko pół litra mleka i 1 łyżka stołowa cukru.
- 1,5 litra mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki stołowe cukru ( jak ktoś lubi mocno słodkie to czubata łyżka)
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
[list=1]
[]Mleko zagotowujemy w wysokim naczyniu
[]Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy kogel-mogel z trzech żółtek i trzech łyżek cukru.
[]Ubijamy białka z dodatkiem odrobiny soli, cukru wanilinowego, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru żeby utrwalić konsystencję piany.
[]Na gotujące mleko wykładamy łyżką małe kluseczki z piany, po kilka sztuk, gdy się mleko zagotuje a pianki stężeją wyciągamy je łyżką cadzakową i nakładamy następną porcję, aż do wyczerpania białka.
[]Na lekko ostudzone mleko dajemy ostrożnie, żeby się nie zważył, kogel-mogel i cukier wanilinowy i doprowadzamy na malutkim ogniu do zgęstnienia zupy. UWAGA: nie zagotować bo sie zważy!
[]Na talerze rozkłądamy pianki i zalewamy zupą. Można jeść na gorąco jako danie na śniadanie, lub na zimno jako przystawkę.
[/list]
Przepis dodał użytkownik Danuta
Podziel się opinią
Komentarze