Trwa ładowanie...
d2ci1dd
22-12-2013 20:14

Zupa " Nic"

Przepis
4.2
(10 głosów)
Oceń:
d2ci1dd
Składniki
  • Sposób zmieniania objętości: na 1 jajko pół litra mleka i 1 łyżka stołowa cukru.
    • 1,5 litra mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki stołowe cukru ( jak ktoś lubi mocno słodkie to czubata łyżka)
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
Przepis

[list=1]
[]Mleko zagotowujemy w wysokim naczyniu
[
]Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy kogel-mogel z trzech żółtek i trzech łyżek cukru.
[]Ubijamy białka z dodatkiem odrobiny soli, cukru wanilinowego, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru żeby utrwalić konsystencję piany.
[
]Na gotujące mleko wykładamy łyżką małe kluseczki z piany, po kilka sztuk, gdy się mleko zagotuje a pianki stężeją wyciągamy je łyżką cadzakową i nakładamy następną porcję, aż do wyczerpania białka.
[]Na lekko ostudzone mleko dajemy ostrożnie, żeby się nie zważył, kogel-mogel i cukier wanilinowy i doprowadzamy na malutkim ogniu do zgęstnienia zupy. UWAGA: nie zagotować bo sie zważy!
[
]Na talerze rozkłądamy pianki i zalewamy zupą. Można jeść na gorąco jako danie na śniadanie, lub na zimno jako przystawkę.
[/list]

Przepis dodał użytkownik Danuta

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
Więcej tematów
d2ci1dd