Zupa - krem z brokułów
- - 1 świeży brokuł , ok.1/2 kg po odcięciu grubego korzenia
- - 1 seler ok. 30 dkg
- - pieczywo na grzanki
- - kostka rosołowa, sól, pieprz,
- - 1 łyżka mąki,
- - 3 łyżki śmietany,
- - troszkę oleju
Zagotować 1,5 l wody, wrzucić kostkę rosołową.
Do wywaru włożyć brokuła i selera (podzielonego na mniejsze kawałki)
Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Warzywa wyjąć, trochę przestudzić, zmiksować z 1 szklanką wywaru, dodać do wywaru.
Mąkę wymieszać z 1 łyżką wody i śmietaną.
Dodać do zupy, zagotować.
Pieczywo pokroić na kostki, rozgrzać olej na patelni, zrobić grzanki.
Zupę podawać w głębokich miseczkach, grzanki lepiej postawić osobno i dokładać w miarę jedzenia. Wtedy pozostaną chrupiące.
Przepis dodał użytkownik Pela910
Podziel się opinią
Komentarze