zupa jarzynowa zasmażana
- (25 dkg kości)
- 20 dkg fasolki szparagowej
- 15 dkg włoszczyzny
- 30 dkg ziemniaków
- 20 dkg kapusty włoskiej
- 4 dkg masła
- 10 dkg marchewki
- 4 dkg mąki
- 1 mały kalafior (12 dkg)
- sól
- 6 dkg fasoli suchej lub zielona pietruszka
- 10 dkg zielonego groszku, albo zielony koperek
Włoszczyznę (i kości) opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Gdy warzywa ugotują się, wywar odcedzić, warzywa pokrajać, włożyć do wazy. Kalafior opłukać, podzielić na części. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, pokrajać na małe, skośne kawałki. Na odcedzonym wywarze ugotować kalafior, ziemniaki, groszek lub fasolkę szparagową. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować i posolić do smaku. Do zupy dodać pokrajaną zieleninę. W zimie dodać do zupy ugotowaną osobno suchą fasolę (10 dkg) - zamiast fasolki szparagowej i groszku zielonego. Podawać z grzankami
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze