Zrób sobie mleko kokosowe - Coconut Milk
- Mleko kokosowe
- Składniki:
- 1 orzech kokosowy
- około 500 ml ciepłej przegotowanej wody
Jeden tani orzech a tyle korzyści. Zrobisz z niego mleko kokosowe, które możesz dodać do kawy, możesz wykorzystać je w kuchni do zrobienia zup, ryżu w różnych wersjach i innych smakowitości. Woda kokosowa zdrowia i wigoru ci doda. Natomiast wiórki ususz w piecu i wykorzystaj do ciast i ciasteczek. Bez konserwantów, ulepszaczy a tylko chwila roboty. Najtrudniej jednak do niego się dobrać, potem to już pestka :)
Jak zrobić mleko koksowe?
- nakłuj orzech przynajmniej w dwóch miejscach (tam gdzie są zaznaczone dziurki)
- odwrócony postaw na naczyniu, tak aż wypłynie woda kokosowa
- rozłup orzech (u mnie potrzebna pomoc)
- obierz orzech z łupin, a następnie obierz nożem z ciemnej skórki
- pokrój miąższ na mniejsze kawałki
- dodaj wodę i pokrojony miąższ z orzecha do miksera i miksuj około 3-4 min.
- do miski włóż gęstą gazę lub płótno i wlej na nie zwartość z miksera
- ściśnij końce ściereczki i postaraj się wycisnąć jak najwięcej płynu
- mleko kokosowe przelej do butelki, możesz przechowywać w lodówce 2 - 3 dni
- wiórki kokosowe wysyp na blaszkę i susz w piekarniku w temperaturze 60 - 80 stopni 2-3 godz.
Prawda, że proste :)
O zaletach orzecha kokosowego możesz przeczytać: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/orzech-kokosowy-coconut.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze