Zrazy zawijane z karkówki do klusek śląskich
- na 4 porcje:
- ok. 500 g karkówki (4 plastry)
- 1 kiszony ogórek
- ostra musztarda (wykorzystana musztarda dijon)
- 150 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
- 4 plastry cienko krojonego boczku parzonego
- olej do smażenia
- 1 średnia cebula lub 2 małe
- 100 ml śmietanki 12 %
- sól i pieprz do smaku
- 2 opakowania mrożonych klusek śląskich
Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Ogórka kroimy wzdłuż na 4 części. Każdy z płatów smarujemy musztardą i posypujemy włoszczyzną w paski i układamy po 1 kawałku ogórka.
Plastry wieprzowiny zawijamy, oprószamy solą, pieprzem i każdy z nich owijamy plastrem boczku.
Zrazy spinamy wykałaczkami lub owijamy białą, bawełnianą nitką. Rumienimy na oleju w wysokiej patelni lub rondlu, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, resztę włoszczyzny i polewamy ok. 50 ml gorącej wody lub bulionem (jeśli akurat mamy). Dusimy pod przykryciem ok. 25 minut, po czym wlewamy jeszcze raz 50 ml gorącej wody i śmietankę. Dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu (nie nakładamy pokrywki).
Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, żeby się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu i układamy na talerzach.
Ciepłe kluski polewamy sosem i podajemy do zrazów. Smacznego!
Przyrządzając danie z wieprzowiny pamiętajmy, aby była świeża – co łatwo poznać po barwie mięsa, które powinno być jasnoróżowe – a także poprzerastana żyłkami białego tłuszczyku. Mięso w kolorze czerwonym pochodzi zazwyczaj od starego wieprzka i jest twarde. Takie mięso ciężko rozbić, a tym razem bardzo się to przyda, ponieważ poniższy przepis pozwoli zrobić zrazy zawijane, do których potrzebny jest cienko i równo rozbity plaster mięsa wieprzowego.
Zrazy podajemy z kluskami kładzionymi lub śląskimi. Świetnie smakują w zestawieniu z kiszonymi ogórkami, surówką z modrej kapusty lub sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze