Trwa ładowanie...
d3ls3xk
31-01-2014 15:53

Zrazy zawijane z karkówki do klusek śląskich

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3ls3xk
Składniki
  • na 4 porcje:
    • ok. 500 g karkówki (4 plastry)
  • 1 kiszony ogórek
  • ostra musztarda (wykorzystana musztarda dijon)
  • 150 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
  • 4 plastry cienko krojonego boczku parzonego
  • olej do smażenia
  • 1 średnia cebula lub 2 małe
  • 100 ml śmietanki 12 %
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 opakowania mrożonych klusek śląskich
Przepis

Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Ogórka kroimy wzdłuż na 4 części. Każdy z płatów smarujemy musztardą i posypujemy włoszczyzną w paski i układamy po 1 kawałku ogórka.
Plastry wieprzowiny zawijamy, oprószamy solą, pieprzem i każdy z nich owijamy plastrem boczku.
Zrazy spinamy wykałaczkami lub owijamy białą, bawełnianą nitką. Rumienimy na oleju w wysokiej patelni lub rondlu, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, resztę włoszczyzny i polewamy ok. 50 ml gorącej wody lub bulionem (jeśli akurat mamy). Dusimy pod przykryciem ok. 25 minut, po czym wlewamy jeszcze raz 50 ml gorącej wody i śmietankę. Dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu (nie nakładamy pokrywki).
Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, żeby się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu i układamy na talerzach.

Ciepłe kluski polewamy sosem i podajemy do zrazów. Smacznego!

Przyrządzając danie z wieprzowiny pamiętajmy, aby była świeża – co łatwo poznać po barwie mięsa, które powinno być jasnoróżowe – a także poprzerastana żyłkami białego tłuszczyku. Mięso w kolorze czerwonym pochodzi zazwyczaj od starego wieprzka i jest twarde. Takie mięso ciężko rozbić, a tym razem bardzo się to przyda, ponieważ poniższy przepis pozwoli zrobić zrazy zawijane, do których potrzebny jest cienko i równo rozbity plaster mięsa wieprzowego.
Zrazy podajemy z kluskami kładzionymi lub śląskimi. Świetnie smakują w zestawieniu z kiszonymi ogórkami, surówką z modrej kapusty lub sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ls3xk
d3ls3xk
d3ls3xk
Więcej tematów
d3ls3xk

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj