Zrazy wołowe
- Składniki:
- 1kg wołowiny bez kości,
- 50 g słoniny,
- 2 cebule,
- 2 ogórki konserwowe,
- musztarda do smaku,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- ewentualnie łyżka mąki i odrobina wody do zagęszczenia sosu.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w poprzek włókien i rozbijamy na cienkie płaty.
Każdy płat posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i smarujemy niewielką ilością musztardy (smak dowolny).
Słoninę, cebulę i ogórki kroimy w cienkie paseczki i układamy na przygotowanych płatach. Zrazy ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażamy zrazy i przekładamy do garnka razem z tłuszczem z patelni. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Około 1,5 godziny.
Pod koniec duszenia można zagęścić sos zawiesiną z rozrobionej mąki z zimną wodą. Całość zagotować
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze